Türkiye'nin yerli savaş uçağı var mı?

Milli savaş uçağı KAAN ile ilgili arama motorları üzerinden araştırma yapılıyor. Yapılan araştırmanın ardından, "Türkiye'nin yerli savaş uçağı var mı?" sorusuna yanıt bulundu. İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2024 14:05
Haber Güncellenme Tarihi: 14.10.2024 14:05

TUSAŞ tarafından geliştirilen Kaan, Türkiye'nin 2020'li yılların sonunda seri üretime geçirmeyi planladığı çift motorlu, düşük görünürlüklü bir beşinci nesil jet muharip uçak projesidir. Bu uçak, sensör füzyonu ile hava-hava ve havadan yere görevlerde üstün performans sergilemesi bekleniyor. İlk uçuşunu 21 Şubat 2024'te, ikinci uçuşunu ise 6 Mayıs 2024'te gerçekleştirdi. Proje kapsamında, 2028’e kadar Türk Hava Kuvvetleri envanterine 20 adet uçağın girmesi planlanıyor ve 2030’dan itibaren F-4 ve F-16 gibi eski uçakların yerini alması hedefleniyor.

Kaan, Türkiye'nin de ortak olduğu F-35 projesinin hava-hava muharebesindeki eksikliklerini gidermek amacıyla TUSAŞ’da geliştirilmeye başlanmıştır. Ancak, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alması sonrası uygulanan yaptırımlar, ülkenin F-35 programından çıkarılmasına neden olmuş ve Kaan, Türkiye'nin devam eden tek beşinci nesil savaş uçağı projesi haline gelmiştir. Prototipin tanıtımı 18 Mart 2023'te gerçekleşmiş ve ilk uçuşun 2023 yılının sonunda yapılacağı duyurulmuştur.

Başlangıçta "Turkish Fighter X" (TF-X) adıyla bilinen proje, zamanla "Milli Muharip Uçak" (MMU) ismini almış ve resmi olarak 1 Mayıs 2023’te Kaan adıyla anılmaya başlanmıştır. Proje, 27 Aralık 2023'te planlanan ilk uçuşun ertelenmesinin ardından 21 Şubat 2024'te Ankara Mürted Hava Meydanı'ndan başarıyla gerçekleştirilmiştir. İlk uçuşta yerli olarak geliştirilen kanopi ve özel boya kullanılmıştır.

İkinci uçuşunu 6 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştiren Kaan, 14 dakika havada kalmış, 10,000 feet irtifaya ulaşmış ve 230 knot hıza ulaşmıştır.

KAAN'IN ÖZELLİKLERİ 

Türkiye'nin yerli ve milli savaş uçağı KAAN, üstün hava hâkimiyetini sağlamak için geliştirilmiş bir dizi yenilikçi özellik sunuyor. Yeni silah sistemleri ile artırılmış havadan havaya muharebe menzili ve yüksek süpersonik hızda, dahili silah yuvalarından hassas atış kabiliyeti, KAAN'ın muharebe gücünü önemli ölçüde güçlendiriyor.

KAAN’ın kokpiti, insansız hava araçları, İHA ve SİHA’lara komuta edebilecek şekilde tasarlanarak, onu sadece bir avcı bombardıman uçağı değil, aynı zamanda bir komuta kontrol uçağı olarak da konumlandırıyor.

Bu savaş uçağı, süper seyir yeteneği, yüksek manevra kabiliyeti, düşük radar görünürlüğü ve geliştirmeye açık aviyonik mimarisi ile dikkat çekiyor. Ayrıca, artırılmış durumsal farkındalık ve hassas hedefleme özellikleri, KAAN’ı 5. nesil savaş uçakları arasında öne çıkarıyor.

KAAN, insansız muharebelere de katılma yeteneğiyle, Türkiye'nin savunma sanayisindeki en önemli adımlardan birini temsil ediyor. Bu yeni nesil savaş uçağı, hava gücünü artırma hedefinde önemli bir rol oynamaya hazırlanıyor.