Roblox erişime kapatıldı | Psikiyatrist Doç. Dr. Veysi Çeri kararı değerlendirdi!

Roblox'un Türkiye'de erişime kapatılmasına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tepki gösterdi. Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Doç. Dr. Veysi Çeri ise Roblox'a ilişkin bir değerlendirmede bulunarak, bu kararı oldukça yerinde buldu. Peki, Roblox'un çocuklara ve gençlere yönelik oluşturduğu riskler ve tehlikeler neler?

Haber Giriş Tarihi: 08.08.2024 11:40
Haber Güncellenme Tarihi: 08.08.2024 11:40

Adana 6. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararı ile çevrimiçi oyun platformu olan Roblox, Türkiye'de erişime kapatıldı. 

Konuya ilişkin olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bir açıklama yayınladı. Yapılan açıklamada, "Roblox isimli oyun platformu hakkında bilgilendirme. Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği’nin 07.08.2024 tarihli ve 2024/5282 D.İş sayılı kararına istinaden http://roblox.com adresine erişim engellenmiştir." denildi. 

EKREM İMAMOĞLU'NDAN TEPKİ 

Bu kararın ardından CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabı X'ten bir paylaşım yaptı. Başkan İmamoğlu paylaşımında, 

"Instagram’dan sonra, 15 milyondan fazla kullanıcısı olan ve kullanıcıların oyun geliştirebildikleri çevrimiçi oyun platformu #Roblox'a da erişim yasağı gelmiş olması akıl alır gibi değil. Bu kararları verenler yeni dünyadan, ekonomiden, teknolojiden bihaber akıllar." ifadelerini kullandı.

Başkan İmamoğlu Roblox'un erişime kapatılmasına tepki göstermesinin ardından, düşüncelerini sosyal medyadan paylaşan bazı vatandaşlar ise bu kararın yerinde olduğunu hatta daha önce yapılması gerektiğini dile getirdi.

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Doç. Dr. Veysi Çeri de bu kararı değerlendirenler arasında yer aldı.  Sosyal medya hesabı X'ten uzun bir açıklama yapan Doç. Dr. Veysi Çeri,  Roblox’un yasaklanmasını uzun zamandır savunduğunu ve yasağı oldukça yerinde bulduğunu söyledi.

"DARISI TİKTOK’UN BAŞINA"

Doç. Dr. Veysi Çeri'nin paylaşımı şu şekilde:

Bir çocuk psikiyatristi olarak neden Roblox yasağını uzun zamandır savunuyorum:

Roblox, son yıllarda çocuklar ve gençler arasında son derece popüler hale gelen çevrimiçi bir oyun platformu. Aylık 150 milyondan fazla aktif kullanıcısı ile rol yapma maceralarından bulmaca oyunlarına kadar çeşitli cihazlarda oynanabilen geniş bir oyun koleksiyonu sunuyor. O kadar popüler ki bana gelen çocuklardan oynamayan neredeyse yok. Roblox tıpkı YouTube gibi kullanıcıların oyun üretebildiği bir mecra. Yani insan oyun üretip buraya ekliyor. Bu da her tür içeriğin burada yer alabilmesi anlamına geliyor. Pek çok kullanıcı, Roblox'ta küfürlü dil, şiddet ve müstehcen görüntüler de dahil olmak üzere yetişkinlere yönelik içerik barındıran "deneyimler" oluşturur. Ancak Roblox'un çocuklara ve gençlere yönelik oluşturduğu tek risk bunlar değil.

Siber zorbalık:

Araştırmalar Çocukların %90'ından fazlasının video oyunları oynarken bir tür zorbalığa maruz kalmış veya buna tanık olmuş olduğuna işaret ediyor. Roblox'un (ve tüm çevrimiçi oyunların) anonim doğası, oyuncuların başkalarını suistimal etmesini kolaylaştırır.

Çocuğunuzu cezbeden çevrimiçi saldırganlar:

Roblox kısa mesaj ve sesli sohbeti içerir. Bu, çocukların kendilerini başka platformlardaki özel sohbetlere çekebilecek yabancılarla konuşabilecekleri anlamına geliyor.

Uygunsuz veya yetişkinlere uygun içerik:

Roblox oyuncuları kendi oyunlarını oluşturabilirler. Kötü şöhretli apartman oyunları, hugy wugy, beyin yiyen jo, şikibi toilet vs bunkardan sadece birkaçı. Bu alanlar genellikle sanal striptiz kulüpleri, çıplak karakterler ve müstehcen deneyimleri simüle eden kullanıcılar içeriyor.

Şiddet simülasyonu içeren oyunlar: Yaratıcılar, amacın diğer oyunculara saldırmak olduğu oyunlar yapabilirler. Oyuncular, silah, bıçak ve korkunç kavgalar kullanarak, çoğunlukla sebepsiz şiddet kullanarak öldürebilir ve öldürülebilirler.

Çocukları hedef alan çevrimiçi dolandırıcılar: Robux, oyuncuların ürün ve yükseltme satın almak için kullandıkları oyun içi para birimidir. Robux'u gerçek parayla satın alabilir veya oyunu oynarken sanal para kazanabilirsiniz. Ancak birçok dolandırıcı, çocuklardan Robux veya gerçek para çalmak için kimlik avı dolandırıcılığı yapıyor.

Hesap ele geçirme ve hackleme: Diğer kullanıcıları "ışınlayan" insanlardan oluşan bir topluluk var; bu da değerli sanal öğeleri çalmak için çocuğunuzun hesabına yetkisiz erişim sağlayabilecekleri anlamına geliyor. Bu hırsızlar çalınan varlıkları yasa dışı pazarlarda USD veya kripto para birimi karşılığında satıyorlar.

Kötü amaçlı yazılımlar ve virüsler:

Özellikle çocukları hedef alan yakın tarihli bir dolandırıcılık, ücretsiz Robux vaat eden kötü amaçlı web sitelerini içeriyordu. Bu web siteleri çocuklardan uygulamaları (kötü amaçlı yazılım içerebilecek) indirmelerini veya kişisel bilgileri paylaşmalarını isteyerek suçluların hesaplarını ele geçirmesine olanak tanıyor.‍

Finansal dolandırıcılık. Çocuklarınız giriş bilgilerini paylaşırsa veya saldırıya uğrarsa fail Robux'larını çalabilir. Daha da kötüsü, hırsız kredi kartınız gibi bağlantılı ödeme seçeneklerinden yararlanabilir.

Kötü amaçlı yazılımlar ve diğer virüsler. 2023 tarihli bir Kaspersky raporu, Roblox'un en çok hedeflenen ikinci oyun olduğunu gösterdi. Roblox için bir mod olarak gizlenen SpyNote olarak bilinen kötü amaçlı yazılımın, tuş vuruşlarını günlüğe kaydedebildiği, ekranı kaydedebildiği ve telefon kameralarından video yayınlayabildiği tespit edildi.

Aşırı oyun:

Küçük çocukların ve gençlerin kolay etkilenebilecek yaşları nedeniyle bağımlılık, çevrimiçi oyun oynamanın en önemli risklerinden biridir. Bu saplantı, çocukların hobilerini, arkadaşlıklarını, okullarını ve hatta genel refahlarını ihmal etmelerine neden olabilir.

Bütün bunlardan dolayı Roblox’un yasaklanmasını uzun zamandır savunuyordum. Bugünkü yasağı da oldukça yerinde buluyorum

Ayrıca bir paylaşım daha yapan Doç. Dr. Veysi Çeri,  "Bir çocuk psikiyatristi olarak Roblox oyun platformunun yasaklanmasını çok yerinde bir adım olarak gördüğümü belirtmek ve bu yasağın alınmasında etkili olan herkesi tebrik etmek istiyorum. Darısı TikTok’un başına." dedi.