Marmara'da müsilajla mücadele sürüyor: Denetimler artırıldı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi’ndeki müsilaj tehdidine karşı çalışmalarını sürdürüyor. ÇED İzleme ve Çevre Denetimi Daire Başkanı Barış Ecevit Akgün, su altı görüntülerine göre deniz kolunda 5 ila 25 metre arasında müsilaj tespit edildiğini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 08.01.2025 16:10
Haber Güncellenme Tarihi: 08.01.2025 16:10

Marmara Denizi’nde 2021 yılında ilk kez ortaya çıkan müsilaj, çevre ve ekosistem üzerinde ciddi tehditler oluşturmaya devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sorunun çözümüne yönelik 22 maddelik “Marmara Denizi Eylem Planı” ve “2021-2024 Marmara Denizi Bütünleşik Stratejik Planı” çerçevesinde çalışmalarını yoğunlaştırdı.

ÇED İzleme ve Çevre Denetimi Daire Başkanı Barış Ecevit Akgün, Akçansa Ambarlı Limanı’nda yaptığı açıklamada, Marmara Denizi’ndeki müsilaj oluşumuna karşı alınan tedbirler ve yürütülen denetimlerle ilgili bilgi verdi.

DENİZLERDE 425 NOKTADA İZLEME ÇALIŞMASI

Marmara Denizi’nde çözülmüş oksijen seviyelerinin düşüklüğü ile azot ve fosfor yükünün yoğunluğu gibi sorunların devam ettiğini belirten Akgün, şu bilgileri paylaştı:

“2014 yılından beri tüm denizlerimizi TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ve diğer deniz bilimleri enstitülerinin katılımıyla izliyoruz. Marmara Denizi’nde 91 olan izleme noktamızı 150’ye çıkardık. Bu kapsamda çözülmüş oksijen ve azot-fosfor yükünü sürekli takip ediyoruz.”

2024’TE 63 BİN ÇEVRE DENETİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Barış Ecevit Akgün, çevre denetimlerine ilişkin 2024 yılı verilerini de açıkladı:

63 bine yakın çevre denetimi yapıldı, bunun 12 bini Marmara Bölgesi’nde gerçekleşti.Çevre mevzuatına aykırı faaliyet gösterdiği belirlenen 7.482 işletmeye toplamda 2 milyar TL’yi aşan para cezası kesildi.403 işletme için faaliyetten men kararı verildi.Marmara Denizi ve İzmit Körfezi’nde deniz kirliliği oluşturan 149 gemiye 1 milyar 63 milyon TL idari para cezası uygulandı. 

MÜSİLAJIN TEMEL NEDENİ: AZOT VE FOSFOR YÜKÜ

Marmara Denizi’nde müsilaj oluşumunun başlıca nedeni olarak azot ve fosfor yükünün fazlalığına dikkat çeken Akgün, mevcut atık su arıtma tesislerinin mevzuata uygun çalıştırılması ve ileri biyolojik arıtma tesislerine dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı.

Son denetimlerde Marmara Denizi’nin çeşitli noktalarında 5 ila 25 metre arasında müsilaj oluşumu tespit edildiğini belirten Akgün, bu kapsamda 6 Ocak itibarıyla denetimlerin artırıldığını açıkladı.

BELEDİYELERE VE SANAYİCİLERE UYARI

Marmara Denizi’ne kıyısı olan 7 ilde 35 denetim ekibi, 2 mobil su laboratuvarı ve 25 çevre laboratuvarıyla kapsamlı analizler yürütülüyor. Atık su arıtma tesislerinden alınan numuneler, mevzuattaki standartlara uygunluk açısından inceleniyor. Akgün, çevre kirliliğine neden olan işletmelere yönelik idari yaptırımların kararlılıkla uygulanacağını ve gerekirse suç duyurusunda bulunulacağını ifade etti.