Kocaeli’de, TÜRKONFED ile Alman kurumları GIZ ve BMZ iş birliğinde gerçekleştirilen Sorumlu İşletmeler Destek Merkezi (RBH Türkiye) etkinliği, yerel işletmelerin insan hakları ve çevresel durum tespiti (HREDD) mevzuatlarına uyum süreçlerini desteklemeyi hedefliyor. Etkinlik, Kocaeli'deki iş insanları ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla Doğu Marmara Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DOĞUMARSİFED) ev sahipliğinde düzenlendi.
TÜRKİYE’NİN DÜNYA TİCARETİNDEKİ YERİNİ GÜÇLENDİRECEKEtkinliğin açılışını yapan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ramazan Kaya, küresel sürdürülebilirlik politikalarının yeşil dönüşümü çevresel sorumluluktan çıkararak ekonomik rekabetin merkezine taşıdığını belirtti. Kaya, dijital dönüşümle uyumlu bir şekilde bu süreci yönetmenin, Türkiye’nin dünya ticaretindeki yerini güçlendireceğini ve yeni pazarlar yaratacağını ifade etti.
İHRACAT POTANSİYELİ YÜKSELECEKDOĞUMARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Kaya da sürdürülebilirlik prensiplerine uyum sağlayan işletmelerin, rekabet gücünü artırarak Türkiye’nin ihracat potansiyelini yükselteceğini vurguladı. Kaya, bölgesel kalkınmada çevre ve toplum odaklı yaklaşımların önemine dikkat çekti.
ÇEŞİTLİ SEMİNERLER VE PANELLER DÜZENLENDİAçılış konuşmalarının ardından, RBH Türkiye Direktörü Şeyda Dağlı Karadişoğulları, Sorumlu İşletmeler Destek Merkezi ve sağladığı hizmetler hakkında bilgi verdi. Etkinlikte, "Avrupa Birliği Kurumsal Sürdürülebilirlik Düzenlemeleri Bağlamında Şirketlerin İnsan Hakları ve Çevresel Uyuma İlişkin Sorumluluğu" ve "Avrupa Birliği Kurumsal Sürdürülebilirlik Düzenlemelerine Uyum İçin Yol Haritası Oluşturma" başlıklı seminerler düzenlendi. Ayrıca, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi Fahri Örengül moderatörlüğünde, Aysim Tekstil Sosyal Uygunluk Denetçisi Meltem Çalışkan Arpaz’ın katılımıyla "Sürdürülebilir İhracat için İyi Uygulama Örnekleri" paneli yapıldı.
RBH Türkiye, Türkiye’deki işletmeleri HREDD standartlarına uyum sağlamak için bilgilendiren, farkındalık yaratan ve onlara yerel uzmanlarla buluşma fırsatı sunan bir destek merkezi olarak faaliyet gösteriyor. İlk uygulama döneminde otomotiv ve tekstil sektörlerini odağına alan merkez, geçtiğimiz Şubat ayında yayınladığı raporda, tekstil sektöründe HREDD uygulama oranının yüzde 18, otomotiv sektöründe ise yüzde 6 olduğunu belirtti.