İddia: Atatürk TBMM'de bozkurt sembolü önünde konuşma mı yaptı?

Milli futbolcu Merih Demiral'ın gol sevincini göstermek için 'bozkurt' işareti yapmasının ardından UEFA soruşturma başlattı. Bu kararın ardından sosyal medyada birçok paylaşım yapıldı. Paylaşımlar arasında Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bozkurt sembolü önünde konuşma yaptığı iddiası öne sürüldü. Peki bu iddia doğru mu? İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2024 14:28
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2024 14:28

A Milli Futbol Takımı, 2 Temmuz akşamı oynanan 2024 Avrupa Şampiyonası (EURO 2024) son 16 turu maçında Avusturya ile karşılaştı. Maç sırasında futbolcu Merih Demiral, galibiyet sevincini göstermek amacıyla bozkurt işareti yaptı. UEFA, "uygunsuz davranışlarda bulunduğu iddiasıyla" Demiral hakkında ilgili soruşturma başlattı. Sosyal medya kullanıcıları, Demiral'a destek vermek için çeşitli paylaşımlarda bulundu. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Sosyal medyada, Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bozkurt sembolü önünde konuşma yaptığı iddiası öne sürüldü.

İddianın, daha önce de farklı kullanıcılar tarafından paylaşıldığı görüldü. 

BULGULAR

Anadolu Ajansı (AA) Teyit Hattı, iddia fotoğrafını tersine görsel tarama metodu ile aradı. "Mustafa Kemal Atatürk'ün TBMM'de bozkurt sembolü önünde konuşma yaptığı" iddiasıyla paylaşılan fotoğrafın bilgisayar ortamında değiştirildiği belirlendi. 

Milli Eğitim Bakanlığı'nın internet sitesinde bulunan fotoğrafın, Atatürk'ün 9 Mayıs 1935'te Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) dördüncü büyük kurultayında konuşma yaptığı sırada çekildiği tespit edildi.

Orijinal görselde bozkurt sembolünün bulunmadığı, CHP'nin sembolü olan altı okun yer aldığı belirlendi. Orijinal fotoğraf Hanri Benazus Arşivi'nde bulunuyor. 

Fotoğrafta kullanılan bozkurt sembolünün ise 2006'da "Paperiapina" adlı bir kullanıcı tarafından DeviantArt isimli portfolyo sitesinde paylaşıldığı tespit edildi. 

Orijinal fotoğrafın, daha önce çeşitli haber kaynakları tarafından CHP'nin kurultay tarihini haberleştirmek üzere kullanıldığı da belirlendi. 

BULGU SETİ

Fotoğrafın, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1935'te Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) dördüncü büyük kurultayında konuşma yaptığı sırada çekildiği tespit edildi.

Orijinal görselde bozkurt sembolü bulunmamakta, CHP'nin sembolü olan altı ok yer almakta. Fotoğrafta kullanılan bozkurt sembolünün 2006 yılında "Paperiapina" adlı bir kullanıcı tarafından DeviantArt isimli portfolyo sitesinde paylaşıldığı belirlendi. DOĞRU MU? YANLIŞ MI?

"Atatürk'ün TBMM'de bozkurt sembolü önünde konuşma yaptığı" iddiası gerçeği yansıtmıyor.