HABAŞ ne üretiyor? HABAŞ'ın sahibi kim?

HABAŞ Topluluğu ile ilgili merak edilenler arama motorları üzerinden araştırılıyor. Peki, HABAŞ ne üretiyor? HABAŞ'ın sahibi kim?

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2024 15:41
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2024 15:41

HABAŞ, geniş bir hizmet yelpazesi sunan ve çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren bir kuruluştur. Şirket, tıbbi ve endüstriyel gaz üretiminden elektrik üretimine, çelik imalatından deniz taşımacılığı ve liman hizmetlerine kadar birçok alanda uzmanlaşmıştır.

HABAŞ’IN FAALİYET ALANLARI VE HİZMETLERİ Gaz Üretimi ve Dağıtımı: HABAŞ, tıbbi ve endüstriyel gazların üretimi ve dağıtımında önemli bir oyuncudur. Ayrıca, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG), sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) ve sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) dağıtımı yapmaktadır. LPG alanında önde gelen firmalardan biri olan HABAŞ, dolum ve depolama tesislerine, deniz terminallerine ve LPG gemilerine sahiptir. Çelik Üretimi: Şirket, yılda 3 milyon ton çelik üretim kapasitesine sahiptir ve bu üretimin büyük kısmını beş kıtaya ihraç etmektedir. Çelik üretim tesisleri İzmir Aliağa'da yer almaktadır. Elektrik Üretimi: HABAŞ, doğalgazla çalışan 240 MW ve fuel-oil ile çalışan 36 MW olmak üzere toplam 300 MWh kurulu güce sahip elektrik üretim tesislerine sahiptir. Deniz Taşımacılığı ve Liman Hizmetleri: Şirket, deniz taşımacılığı ve liman hizmetleri sunarak bu alandaki ihtiyaçlara da yanıt vermektedir. TARİHÇESİ VE GELİŞİMİ

HABAŞ'ın kurucusu Hamdi Başaran, 1956 yılında İstanbul Topkapı'da sıvı oksijen fabrikası kurarak şirketin temelini atmıştır. 1967 yılında sıvı azot, oksijen ve argon üretimine başlamıştır.

Şirket, 1997 yılında özelleştirilen Anadolubank’ı satın alarak, şube sayısını üçten 88’e çıkarmıştır. HABAŞ Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş., grubun ana şirketidir ve endüstriyel gazlar, çelik üretimi, enerji ve liman hizmetleri gibi geniş bir hizmet yelpazesine sahiptir.

HABAŞ, endüstri ve enerji sektörlerinde sağlam temellere dayanan köklü bir geçmişe sahip olup, hem yerel hem de uluslararası ölçekte önemli bir rol oynamaktadır.

HAMDİ BAŞARAN KİMDİR, NERELİDİR?

Hamdi Başaran (1913-1987), HABAŞ Topluluğu'nun kurucusu olarak, yaşamı boyunca çalışkanlığı, cesareti ve girişimciliği ile çevresine ilham vermiş ve iş dünyasında önemli başarılar elde etmiştir. Elazığ'da genç yaşta un değirmeni işletmeye başlayarak iş hayatına adım atan Başaran, İstanbul'a göç ettikten sonra tekstil ticareti ile iş dünyasındaki yerini sağlamlaştırdı.

1956 yılında, Türkiye’de modern yöntemlerle oksijen gazı üretimi yapan ilk fabrika olan "Hamdi Başaran Topkapı Oksijen Fabrikası"nı İstanbul Topkapı’da kurarak sektördeki ilk adımını attı. Bu girişim, onun endüstriyel gaz üretimindeki vizyonunu ve liderliğini gösterdi.

1967 yılında, ülkemizde ilk kez sıvı oksijen, azot ve argon üretecek hava ayrıştırma tesisini işletmeye alarak, şirketinin adını HABAŞ Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş. olarak değiştirdi. Bu adım, Türkiye’de sınai ve tıbbi gazların üretiminde bir dönüm noktası oldu.

Başaran, endüstriyel üretim ve tıbbın vazgeçilmez girdileri olan gazların ülke çapında erişilebilirliğini artırmak için çağın modern teknolojilerini kullanarak çeşitli yatırımlar yapmaya öncülük etti. Yerli sanayinin ve insan kaynaklarının önemine inanan Başaran, yatırımlarında yerli imalat payını artırmaya yönelik bir vizyona sahipti. "Yatırımlarımızda yerli imalat payı azami olmalı, makina ve techizatlarımızı yapacak atölyeleri bulmalıyız," diyerek ailesini ve iş arkadaşlarını bu inanç doğrultusunda teşvik etti.

1969 yılında, ağır makina üretimi ve Türkiye'de ilk sınai gaz tüpünü imal etmek üzere HABAŞ Endüstri Tesisleri A.Ş.'yi kurarak bir rüyasını daha gerçekleştirdi. Türk sermayesinin ve emeğinin başarılarından gurur duydu ve bu vizyonu doğrultusunda HABAŞ'ın sınai ve tıbbi gazlar, sıvılaştırılmış petrol gazı ve çelik üretiminde yaptığı atılımlara öncülük etti.

Hamdi Başaran’ın 1970’li yıllardan 1987 yılına kadar sürdürdüğü çalışmalar, HABAŞ’ı endüstriyel gazlar sektöründe ve diğer alanlarda önemli bir oyuncu yaparak, Türk sanayisinin gelişimine büyük katkılarda bulunmuştur.

4o mini