Genel Sağlık Sigortası ve Aile Hekimliği Kanununda yeni dönem başladı

TBMM'de kabul edilen yeni yasa, Genel Sağlık Sigortası, aile hekimliği hizmetleri ve sigorta prim indirimlerinde önemli düzenlemeler içeriyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2025 21:40
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2025 21:40

TBMM Genel Kurulu, Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve aile hekimliği uygulamalarıyla ilgili önemli düzenlemeleri içeren kanun teklifini kabul etti ve yasalaştırdı.

Yeni yasayla birlikte, ayakta tedavi hizmetlerinde hekim ve diş hekimi muayenesi için katılım payı 20 lira olarak belirlenirken, özel sektör işverenlerinin SGK'ya ödeyeceği malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi indirimi ise 4 puan olarak uygulanmaya başlandı. Aile hekimlerinden alınan bazı raporlar ise ücretli hale getirildi; örneğin ehliyet raporları gibi bazı raporlar için belirli bir ücret talep edilecek ve bu ücretler döner sermayeye aktarılacak.

Ayrıca, yabancı uyruklu öğrencilerin, eğitim öğretim yılının başlangıç tarihi itibariyle GSS kapsamına alınmalarına olanak tanındı, ancak bu öğrencilerin bu haktan yararlanabilmesi için 3 ay içinde talepte bulunmaları gerekecek. Yabancı öğrencilere yönelik sağlık sigortası primleri ise belirlenen alt sınırın yüzde 4’ü olacak. Aile hekimleri için yapılan bir diğer önemli değişiklik, mesai saatleri dışında ücretli hizmet verebilmelerine olanak sağlamasıdır.

Ayrıca, aile hekimliği kanununda yapılan düzenlemeyle, akupunktur ve fitoterapi gibi özel hizmetler hariç, aile hekimliği hizmetleri ücretsiz sunulmaya devam edecek. Yeni düzenleme ile birlikte, sigortalılığı 31 Aralık 2008 öncesine dayanan kişilere yönelik yaşlılık aylığı şartları da belirlenirken, imalat sektöründeki iş yerlerine yönelik sigorta primi indirimleri 2026 yılına kadar devam edecek.