Fahrettin Koca Bursa Erkek Lisesi mezunu mu? Fahrettin Koca ne zaman 'Sağlık Bakanı' oldu?

Görevinden affını isteyen ve talebi kabul edilen Fahrettin Koca'nın özgeçmişi araştırılıyor. Peki, Fahrettin Koca kimdir, ne zaman sağlık bakanı oldu? Fahrettin Koca Bursa Erkek Lisesi'nden mı mezun? İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2024 09:54
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2024 09:54

Görevden affını isteyen ve talebi kabul edilen Fahrettin Koca'dan boşalan Sağlık Bakanlığına, İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu atandı. Peki, eski sağlık bakanı Fahrettin Koca kimdir, Bursa Erkek Lisesi'nden mı mezun oldu? 

FAHRETTİN KOCA KİMDİR, HANGİ GÖREVLERDE BULUNDU? 

Dr. Fahrettin Koca, 2 Ocak 1965 tarihinde Konya'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini doğduğu şehirde tamamladıktan sonra lise eğitimini Bursa Erkek Lisesi'nde aldı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1988 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. İhtisasını İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda yaparak 1995 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı oldu.

Kariyeri boyunca çeşitli sağlık kurumlarında hekimlik ve medikal direktörlük görevlerinde bulundu. Türkiye'nin sağlık alanındaki dönüşüm politikaları doğrultusunda önemli atılımlar gerçekleştirdiği sağlık kurumlarını kurdu ve başkanlık yaptı. Türkiye Eğitim Sağlık ve Araştırma (TESA) Vakfı tarafından 2009 yılında kurulan İstanbul Medipol Üniversitesi'nin Mütevelli Heyeti Başkanlığını üstlendi.

Evli ve dört çocuk babası olan Dr. Koca'nın üyelikleri arasında Türk Pediatri Kurumu, Pediatrik Metabolizma ve Beslenme Derneği, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Sağlık Meslek Komitesi, Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) yer almaktadır. Ayrıca Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) Eğitim Komitesi İş Konseyi Başkan Yardımcısı, Vakıf Üniversite Hastaneleri Derneği Başkanı ve Hizmet İhracatçıları Birliği Sağlık Hizmetleri Komitesi Başkanı olarak da görev yapmaktadır.

NE ZANAN SAĞLIK BAKANI OLDU?

Fahrettin Koca, 10 Temmuz 2018 tarihinde yemin ederek göreve başlamıştı.

Fahrettin Koca, 2023 Türkiye Genel Seçimleri sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tekrar Sağlık Bakanı olarak atanmıştı.

PANDEMİ VE FAHRETTİN KOCA

Salgınla mücadele kapsamında, Türkiye 10 Ocak 2020 tarihinde Koronavirüs Bilim Kurulu'nu oluşturdu. Bakan Koca, Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının tespit edildiğini 11 Mart 2020 tarihinde canlı yayında duyurdu. Vakaların Türkiye'de de yayılmasıyla birlikte, Koca düzenli olarak vatandaşları bilgilendirmek amacıyla günlük basın toplantıları düzenledi, bu da salgın sürecinde toplumun bilinçlenmesi ve önlemler konusunda önemli bir rol oynadı. İlk korona virüs aşısı da Fahrettin Koca'ya yapıldı.