Bakan Yaşar Güler, Malezya Günü Resepsiyonu'na katıldı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) resmi sosyal medya hesabı X platformu üzerinden gerçekleştirilen paylaşımda, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ile birlikte Malezya Günü ve Malezya Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla gerçekleştirilen resepsiyona katıldıkları bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2024 17:10
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2024 17:10

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) resmi sosyal medya hesabı X platformunda gerçekleştirilen paylaşımda resepsiyona dair bilgiler verildi. 

Bakanlığın paylaşımında, "Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ile Malezya Günü ve Malezya Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla düzenlenen resepsiyona katıldı. Malezya’nın Ankara Büyükelçisi Sazali Bin Mustafa Kemal tarafından karşılanan Bakan Yaşar Güler, resepsiyonda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

İLİŞKİLERİMİZ HER ZAMAN KARŞILIKLI GÜVEN VE SAYGI ÜZERİNE İNŞA EDİLDİ

Dost ve kardeş ülke Malezya’nın bu anlamlı günü vesilesiyle sizlerle bir arada olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyor; sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Malezya Günü ile Malezya Savunma Kuvvetleri Günü’nüzü en içten dileklerimle kutluyor, Sayın Cumhurbaşkanımızın da selamlarını iletiyorum. Ayrıca, sizlerin şahsında dost ve kardeş Malezya halkına da saygılarımı sunuyor, selamlarımı gönderiyorum. Sözlerimin başında, Malezya’nın bağımsızlığı uğrunda cesaret ve fedakârlıkla mücadele ederken hayatını feda eden, güçlü Malezya’nın ortaya çıkmasında en büyük pay sahibi olan kahramanları da yâd ediyorum. Köklü dostluk bağlarımız olan Malezya, Türkiye için her zaman özel ve önemli bir yere sahiptir. Ülkelerimiz arasında diplomatik münasebetlerin 1964 yılında tesis edilmesinden bu yana, ilişkilerimiz her zaman karşılıklı güven ve saygı üzerine inşa edilmiştir. 2014 yılında “Stratejik Ortaklık” seviyesine yükseltilen bu ilişkiler, 2022 yılında “Kapsamlı Stratejik Ortaklık” düzeyine çıkarılarak çok daha ileri bir boyuta taşınmıştır. Bu sene de hep birlikte ilişkilerimizin 60’ncı yılına ulaşmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Her geçen gün derinleşen bu ortaklık, iki ülkenin gelecek yıllarda da daha sıkı bir iş birliği içinde olacağının en açık göstergesidir.

EKONOMİK İŞBİRLİĞİMİZ DE HIZLA GELİŞİYOR

Türkiye ve Malezya arasındaki yakın ilişkiler, iki ülkenin birbirine verdiği değeri ve duyduğu güveni de ortaya koymaktadır. Özellikle son yıllarda yapılan karşılıklı üst düzey ziyaretler, iki ülkenin pek çok alanda olduğu gibi güvenlik ve savunma sanayii alanında da yakınlaşmasına olanak sağlamış ve iş birliğimizin derinleşmesine katkıda bulunmuştur. Ben de geçen ay dost ülke Malezya’yı ziyaret ederek iş birliğimizi artırmaya yönelik verimli görüşmeler gerçekleştirdim. Hâlihazırda iki ülke Silahlı Kuvvetleri arasında ortak eğitim faaliyetleri, tatbikatlar ile müşterek girişimlerimiz de devam etmektedir. Aynı şekilde ekonomik iş birliğimiz de hızla gelişmektedir. 2014 yılında Ankara’da imzalanan ve 2015’te yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması (STA), Türkiye’nin ASEAN üyesi bir devletle gerçekleştirdiği ilk Serbest Ticaret Anlaşması olma özelliğini taşımaktadır. Bu anlaşmanın; hizmetleri, yatırımları ve elektronik ticareti kapsayacak şekilde genişletilmesi, ikili ticaretimizin daha da büyümesine zemin hazırlamıştır. Malezya firmalarının Türkiye’de havalimanı işletmeciliği, sağlık ve perakendecilik gibi alanlarda önemli yatırımları bulunması da iş birliğimizin ne denli kapsamlı olduğunu göstermektedir. Eğitim alanında da ilişkilerimizin ivmesi giderek artmaktadır. Mezun olan öğrenciler; dostluk bağlarımızı daha da güçlendirmekte ve iki ülke arasında kültür elçisi olarak önemli bir rol üstlenmektedirler. Tüm bunların yanı sıra uluslararası arenada; İslam İşbirliği Teşkilatı, Birleşmiş Milletler ve D-8 gibi çok taraflı platformlarda, küresel barış ve refah için ortak bir vizyonla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

AMACIMIZ, DOSTLUK VE İŞBİRLİĞİMİZİ HER ALANDA İLERİYE TAŞIMAKTIR

Dost ve kardeş Malezya ile tarihten gelen köklü ilişkilerimizde temel amacımız; derin bir güvene dayanan dostluk ve iş birliğimizi, her alanda çok daha ileriye taşımaktır. Bu konuda Malezya’nın Sayın Büyükelçisi de göreve başladığı ilk günden itibaren gerçekleştirdiği başarılı çalışmalarıyla, ülkelerimiz arasındaki dostluk ve iş birliğinin güçlenmesine önemli katkılar sağlamaktadır. Bu çabaları nedeniyle kendilerine özellikle teşekkür etmek istiyorum. İnanıyorum ki Türkiye-Malezya dostluk ve kardeşliği bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da artarak devam edecektir. Sözlerime son verirken, Malezya Günü ile Malezya Savunma Kuvvetleri Günü’nüzü bir kez daha kutluyor; dost ve kardeş Malezya halkına sağlık, başarı ve esenlikler diliyor; sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Hepinize iyi günler diliyorum." ifadeleri yer aldı.