Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 2024-2025 av dönemi için "Yasak Avlanma ile Yaban Hayatında ve Ekosistemde Meydana Gelen Tahribat ve Eksilme Nedeniyle Hükmolunacak Tazminat Bedelleri"ni açıkladı. Bakanlık tarafından koruma altına alınan ve Anadolu'da nesli tamamen tükenmiş olarak düşünülen Anadolu parsı için önemli bir gelişme yaşandı. 2020 yılında Batı Akdeniz'de fotokapanla ilk kez görüntülenmesi sağlanan Anadolu parsının tazminat bedeli, 30 milyon TL olarak belirlendi.
ANADOLU PARSI NERELERDE YAŞAR?Anadolu parsı, Orta Doğu ve Batı Asya'da yaygın olan İran parsının Anadolu'da yaşayan bir alt türüdür. Uzun süre Panthera pardus tulliana adıyla ayrı bir alt tür olarak kabul edilse de, modern genetik araştırmalar bu alt türün diğer batı ve orta Asya pars türlerinden çok az farklılık gösterdiğini ortaya koydu. Bu nedenle, günümüzde Anadolu parsının İran parsı alt türlerine dahil edilmesi görüşü hâkimdir.
Türkiye'de nesli tükendiği düşünülüyordu, ancak Mayıs 2021'de yayımlanan bir araştırma makalesinde Şırnak Cudi Dağı'nda kurulan fotokapanlarla 2018 ve 2019 yıllarında çekilmiş, aynı bireye ait olduğu düşünülen üç farklı fotoğraf yayımlandı. Ayrıca, 2021 yılında çekilen bir Anadolu parsı fotoğrafı, 2022 Mayıs ayında yetkililer tarafından paylaşıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, tespit edilen Anadolu parsalarının koruma amacıyla yerlerinin paylaşılmayacağını duyurdu.
ANADOLU PARSI TÜRKİYE'DE VAR MI?28 Kasım 2023'te, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından fotokapana yakalanan Anadolu parsı fotoğrafları paylaşıldı.
Son olarak, 25 Mayıs 2024 tarihinde Şırnak'ta Cudi Dağı bölgesinde Anadolu parsı ile sırtlanın karşı karşıya geldiği anlar termal kameraya yansıdı.