Aliya İzzetbegoviç kimdir? ne zaman öldü?

Bosna Hersek’in kurucu devlet başkanı, Aliya İzetbegoviç vefatının 20. yılında anılıyor. İslam bilincinin uyandırılması ve Müslüman Boşnakların ülkedeki diğer halklarla eşit sayılması için verdiği mücadele ile adını tarihe yazdıran Aliya İzetbegoviç'in kim olduğu da merak edilerek araştırılıyor. Peki, Aliya İzzetbegoviç kimdir, ne zaman öldü? İşte, Aliya İzzetbegoviç'in hayatı!

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2023 14:03
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2023 14:03

ONUR KIZILKAYA

İslam aleminin bilge kralı olarak bilinen ve yakın dönem tarihine damga vuran isimler arasında yer alan Aliya İzzetbegoviç, vefatının 20. yılında anılıyor. Aliya İzetbegoviç'in kim olduğu da merak edilerek araştırılıyor. Peki, Aliya İzzetbegoviç kimdir, ne zaman öldü? İşte, Aliya İzzetbegoviç'in hayatı!

Hayatını Bosnalıların kurtuluş mücadelesine adayan Aliya İzzetbegoviç, eski Yugoslavya Krallığı döneminde, Müslüman Boşnakları dini ve milli konularda bilinçlendirmek üzere oluşan "Genç Müslümanlar" grubunun öne çıkan isimleri arasında yer aldı. Başlatılan bu oluşum hareketi, Müslümanların ülkedeki diğer etnik ve dini gruplarla eşit haklar elde etmesini amaçlıyordu...

Aliya İzzetbegoviç’in bu nedenle yaşamı bir hayli zorluklarla geçti. Hapishanelerde uzun yıllar kaldı, ölüm tehlikeleri atlattı ancak hiçbir şekilde haklı mücadelesinden vazgeçmedi ve Bosna-Hersek'i bağımsızlığına kavuşturdu.

HAPİSTE GEÇEN 14 YIL!

Komünist yönetimin hedefi olan Aliya İzzetbegoviç, 1970'te bir grup arkadaşıyla yayımladığı "İslâm Deklarasyonu" başlıklı metin büyük yankı uyandırdı ve İzzetbegoviç ve arkadaşları yasal düzeni yıkmak amacıyla örgüt kurmak suçlamasıyla yargılandı. 14 yıl hapis cezasına çarptırılan İzzetbegoviç Foça Hapishanesi'ne gönderildi. Yugoslavya'nın dağılma sürecinde ilan edilen af sonucu 1989 yılında özgürlüğüne kavuştu.

1990 yılının mart ayında ise Demokratik Eylem Partisi'ni kuran İzzetbegoviç, Yugoslavya'nın parçalanma sürecinde 5 Aralık 1990'da yapılan seçimleri kazandı ve Bosna-Hersek cumhurbaşkanı oldu. 1 Mart 1992'de gerçekleşen referandumla Bosna-Hersek bağımsızlığını ilan etti ve  Bosna-Hersek'in ilk cumhurbaşkanı oldu.

NEDEN 'BİLGE KRAL' DENİYOR?

Aliya İzzetbegoviç, İslami değerler verdiği önem ve yazarlık yönü nedeniyle 'Bilge Kral' lakabına sahip olmuştur.

ALİYA İZZETBEGOVİÇ KİMDİR?

Aliya İzzetbegoviç, 8 Ağustos 1925'te Bosanski Šamac kasabasında doğdu. Mustafa İzzetbegoviç ve Hiba'nın beş çocuğundan üçüncüsüydü.

Avrupa’nın ortasında bilinçli bir Müslüman toplumu inşa etmek için verdiği mücadele ile adını duyurdu.

Rahatsızlığı sebebiyle 2000 yılında cumhurbaşkanlığı görevinden ayrıldı. Bilge Lider Aliya İzzetbegoviç 19 Ekim 2003'te ise hayatını kaybetti.