Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos 2024'e ait Süt ve Süt Ürünleri Üretimi istatistiklerini açıkladı.
Verilere göre, ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı 934 bin 396 ton olarak gerçekleşti.
Bu, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,5'lik bir artış anlamına geliyor. Ocak-Ağustos döneminde ise inek sütü toplama oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,3 arttı.
Ağustos ayında, inek peyniri üretimi yüzde 8,7, ayran üretimi yüzde 10,5, içme sütü üretimi ise yüzde 9,7 oranında artış gösterdi. Bununla birlikte, yoğurt üretiminde küçük bir düşüş yaşandı; üretim yüzde 0,6 azaldı. Tereyağı üretimi ise gözle görülür bir artış göstererek yüzde 20,2 oranında yükseldi.
Toplanan inek sütü ve üretilen süt ürünleri miktarı, Ağustos 2024
(Ton)
Ağustos Ocak-Ağustos 2023 2024 Değişim (%) 2023 2024 Değişim (%) Toplanan inek sütü 823 077 934 396 13,5 6 929 150 7 570 184 9,3 İçme sütü 113 866 124 876 9,7 974 883 1 008 712 3,5 Yoğurt 125 035 124 316 -0,6 808 777 873 808 8,0 Ayran 78 277 86 494 10,5 539 554 612 132 13,5 İnek peyniri 63 504 69 039 8,7 512 767 540 873 5,5 Tereyağı 6 237 7 496 20,2 60 354 67 386 11,7Bir önceki ay 938 bin 573 ton olan inek sütü toplama miktarı, Ağustos ayında yüzde 0,4 azalarak 934 bin 396 ton oldu. Ancak içme sütü üretimi, bir önceki ay 106 bin 696 tonken, Ağustos'ta yüzde 17 artışla 124 bin 876 ton olarak kaydedildi.
Bu veriler, Türkiye'nin süt ve süt ürünleri üretiminde sürdürülen büyüme trendini ve tüketici taleplerine yönelik artışı ortaya koyuyor.