Limon ihracatına geçici fren: Gıda arzı için önleyici adım atıldı

Ticaret Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı, yaşanan don olayları sonrası limon ihracatını 8 Nisan'dan itibaren durdurma kararı aldı. Amaç, spekülatif fiyat dalgalanmalarını önlemek ve gıda arzını güvence altına almak. Gelişmeler yakından izlenecek ve gerektiğinde ek tedbirler alınacak.

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2025 20:17
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2025 20:17

Ticaret Bakanlığı, gıda arz güvenliğini sağlamak ve piyasada yaşanabilecek olumsuzlukları önlemek amacıyla yeni bir düzenlemeye gitti. Yapılan açıklamaya göre, tarımsal üretimdeki arz-talep dengesi ile hem iç hem de dış piyasalardaki fiyat hareketleri ilgili kurumlarca titizlikle takip ediliyor.

Amaç, yerli üreticinin korunması ve spekülatif fiyat dalgalanmalarının önüne geçilmesi. Bu doğrultuda, dış ticaret politikalarında ihtiyaç halinde müdahalelerde bulunuluyor. Son olarak Adana, Mersin ve Hatay'da yaşanan don olaylarının limon üretimini olumsuz etkilemesi üzerine, Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte yapılan değerlendirmeler sonucunda, limon ihracatına geçici bir sınırlama getirilmesine karar verildi.

8 NİSAN İTİBARIYLA LİMON İHRACATI DURDURULACAK

İki bakanlığın ortak çalışmaları neticesinde, 8 Nisan 2025 tarihinden itibaren limon ihracatının geçici olarak askıya alınması kararlaştırıldı. Uygulamanın, üretim ve fiyat istikrarı sağlanana dek süreceği bildirildi. Yetkililer, piyasadaki gelişmelerin yakından izleneceğini ve ihtiyaç halinde ek tedbirlerin de devreye alınabileceğini belirtti.

MANİPÜLASYONA GEÇİT YOK

Ticaret Bakanlığı, önümüzdeki dönemde de başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere tüm ilgili kurumlarla yakın işbirliği içinde çalışacağını duyurdu. Amaç, gıda arzının sürdürülebilirliğini sağlamak, tüketicinin makul fiyatlarla gıdaya erişimini kolaylaştırmak ve piyasada oluşabilecek manipülatif girişimlere karşı etkin mücadele yürütmek.

Bakanlık, bu doğrultuda tüm denetim ve müdahale araçlarının gerektiği şekilde ve kararlılıkla kullanılacağını vurguladı.