Otomobil piyasasında gözler, hurda araç teşviki üzerine odaklanmış durumda.
Geçmiş yıllarda da gündeme gelen bu teşvik, yeniden Meclis'in gündeminde yerini aldı. Hurda araçların trafikten çekilmesi ve yerine yeni araçların alınmasını teşvik etmeyi amaçlayan düzenleme, sektör tarafından büyük bir heyecanla bekleniyor.
YASA TEKLİFİNİN DETAYLARI MERAK KONUSUÖTV'siz araç alımını öngören yasa teklifinin detayları, otomobil alıcıları ve satıcıları için büyük bir merak konusu oldu. Bu düzenleme, eski araçların trafikten çekilmesini ve otomobil piyasasında canlılık oluşturmayı amaçlıyor.
Milliyetçi Hareket Partisi Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir ve Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, geçen aylarda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin bir teklifi Meclis'e sunmuştu.
Teklifte, 25 yaşını aşan araçların hurdaya çıkarılması ve yerine alınacak yeni araçlara ÖTV muafiyeti uygulanması önerildi.
Teklif kapsamında, aracını dönüştürmek isteyenlerin uygulamadan bir defalığına yararlanması talep edildi. Ayrıca, yeni alınacak araçların ÖTV'siz olarak Türkiye'de üretilmiş olması şartı getirildi.
Uygulamanın hayata geçebilmesi için söz konusu yasa teklifinin TBMM'de kabul edilmesi ve Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor. Ancak, Meclis'in bu yönde bir adım atıp atmayacağı henüz kesinleşmiş değil.
Teklifte, yerli üretim araçların da kapsam dahilinde yer alması öngörülüyor. Eğer teklif, mevcut haliyle yasalaşırsa, 6 farklı markanın toplamda 12 modeli bu teşvikten yararlanabilecek. Bu düzenleme, yerli otomobil üreticilerini desteklemeyi ve Türk otomotiv sektörüne katkı sağlamayı amaçlıyor. ÖTV muafiyeti uygulaması, bu araçların satışını teşvik ederek piyasada önemli bir hareketlilik yaratabilir.
Bu teşvikten yararlanacak modeller arasında Togg T10X, Toyota CH-R, Hyundai Bayon, Hyundai i20, Hyundai i10, Ford Tourneo Custom, Ford E-Transit, Ford Transit, Fiat Fiorino, Fiat Egea Cross, Fiat Egea ve VW Transporter yer alacak.
Sektör yetkilileri, hurda araç teşvikinin, trafikteki araç parkını gençleştirerek, eski ve çevreye zararlı araçların trafikten çekilmesine katkı sağlayacağını belirtiyor. Bu düzenlemenin, aynı zamanda yerli üretim araçların alımını teşvik etmesi açısından da büyük bir öneme sahip olduğunu vurguluyorlar. Özellikle Türkiye'de üretilen araçların, ÖTV muafiyeti ile daha cazip hale gelmesi, yerli otomobil üreticilerini destekleyecek ve yerli otomobil satışlarını artıracak. Bu teşvikin, çevre dostu araçların yollarda artmasına, trafik güvenliğinin yükselmesine ve otomotiv sektöründe genel bir canlanma sağlamasına yardımcı olacağı düşünülüyor.