Genel sağlık sigortası, bireylerin sağlıklarının korunmasını ve sağlık riskleriyle karşılaştıklarında oluşacak harcamaların finansmanını sağlayan bir sistemdir. Bu sigorta, kişilerin ekonomik durumuna veya isteğine bakılmaksızın, tüm toplum üyelerinin sağlık hizmetlerinden eşit, ulaşılabilir ve etkin bir şekilde yararlanmasını amaçlamaktadır. Genel sağlık sigortası, toplum sağlığını koruma ve geliştirme konusunda önemli bir rol oynamaktadır.
GENEL SAĞLIK SİGORTASI BORCU NEDİR, NEDEN OLUR?1 Ocak 2012 tarihinde yapılan düzenlemeyle genel sağlık sigortası (GSS) için prim ödeme zorunluluğu getirilmiştir. GSS kapsamı, çalışanlar ve çalışmayanlar olmak üzere iki gruba ayrılır. Çalışan bireylerin primleri işverenleri tarafından ödendiği için borç oluşmaz. Ancak çalışmayanlar, kendi primlerini dışarıdan ödemek zorundadır ve bu durum her ay sigorta borcu oluşmasına neden olur.
Aylık gelirin asgari ücretin üçte birini aşıp aşmadığı, gelir testi ile belirlenir. Gelir testi yaptırılmadığı takdirde, her ay ilgili ayın asgari ücretinin yüzde 3’ü kadar GSS prim borcu hesaplanır ve birikir.
GSS BORCU ÖDENMEZSE NE OLUR?GSS borcu zamanında ödenmezse, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) icra veya haciz yoluyla borcu talep edebilir. Ayrıca, yalnızca borcun bir kısmı ödendiğinde, sağlık hizmetlerinden faydalanma imkanı ortadan kalkar.
GSS BORCU NASIL SORGULANIR?GSS borç sorgulama işlemi, T.C. kimlik numarasıyla internet üzerinden gerçekleştirilebilir. E-devlet üzerinden "GSS Sorgulama" sayfasına girerek tescil ve borç sorgulama işlemleri tamamlanabilir. Eğer borç mevcutsa, en kısa sürede ödeme yapılması önerilir.
GSS BORCU NASIL SİLİNİR?Geçmiş dönem GSS borcunu ödeyemeyecek durumda olan vatandaşlar, gelir testine girip bunu belgelendirdiklerinde, geçmiş prim borçları SGK tarafından silinebilir.