İsrail’in derin devleti: Mossad!

Hamas’ın İsrail’e saldırılarından sonra Mossad’ın etkinliği de tartışılmaya başlandı. 500’den fazla İsrailli’nin öldüğü füze saldırılarının gerçekleşmesinde Mossad’ın eksiliğinin olduğu görüşü hakim. Peki Mossad nedir? Amacı ne?

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2023 02:05
Haber Güncellenme Tarihi: 16.11.2023 02:05

Hamas’ın, İsrail’deki 10 farklı noktaya gerçekleştirdiği füze saldırısında 500 İsrailli hayatını kaybederken, 2 bine yakın kişi de yaralandı. Ayrıca Hamas’ın elinde İsrailli esirlerin olduğu biliniyor. Buna karşın İsrail'de Gazze hattına yaptığı misillemeyle yüzlerce Filistinli'nin ölümüne neden oldu. Tüm dünyayı şoke eden bu saldırıyla birlikte dünyanın en iyi istihbarat birimlerinden biri olarak kabul edilen Mossad’ın etkinliği de tartışma konusu oldu. Peki Mossad ne demek? Kim tarafından kuruldu? Mossad’ın amacı nedir? Mossad’ın sloganı nasıl?

MOSSAD'IN GERÇEK ADI NEDİR?

Mossad veya resmi adıyla HaMossad leModiʿin uleTafkidim Meyuḥadim (İstihbarat ve Özel Harekâtlar Enstitüsü), İsrail'in ulusal istihbarat teşkilatıdır.

MOSSAD’IN AMACI NEDİR?

Mossad’ın öncelikli amacı, yalnızca İsrail'i değil, yeryüzündeki tüm Yahudi topluluklarını olası bir saldırı veya katliam girişimine karşı korumak olarak belirtilmiştir. Mossad, İsrail'in diplomatik kuruluşlarından ayrı olarak istihbarat toplama, gizli operasyonlar ve terörle mücadeleden sorumludur. Mossad, İsrail Devleti'nin anayasal kanunlardan tamamen muaf olduğu için bir derin devlet olarak görülür. Hiçbir yasa amacıyla, rolüyle, göreviyle, yetkisi ve bütçesiyle tanımlanamaz.  Teşkilatın yöneticisi doğrudan İsrail Başbakanı'na karşı sorumludur. Yıllık bütçesinin yaklaşık 10 milyar şekel (260 milyon dolar) olduğu tahmin edilen Mossad, genel olarak Amerikan CIA ile birlikte dünyadaki en etkili istihbarat birimi olarak kabul edilir.

12 CASUSLA BAŞLADILAR

Yahudilerin istihbari misyonlar edinmesi sembolik olarak on iki casus ile başlamıştır. Modern dönemde Mossad resmî olarak 13 Aralık 1949'da Merkez Koordinasyon Enstitüsü adıyla hayata geçirildi. Ben-Gurion ilk başta, mevcut güvenlik hizmetleri olan Ordunun İstihbarat Servisini (AMAN), İç Güvenlik Servisini (Şin Bet) ve Dış Güvenlik Servisini (Politik & Departmanı, yukarıdaki) arasındaki işbirliğini temele oturtup ve geliştirmek için merkezi bir organ istedi. Mart 1951'de yeniden yapılandırılarak; doğrudan başbakana rapor veren, başbakanlık ofisinin bir parçası haline getirilmiştir.

MOSSAD’IN SLOGANI

Mossad'ın eski sloganı, "Savaşmak için yöntem, zafer kazanmak için birçok danışman gerekli" idi. Daha sonra slogan başka bir Tanah Özdeyişi ile değiştirildi: "Yol göstereni olmayan uluslar düşer, danışmanı bol olan zafere gider"

SUİKAST VE SABOTAJ BİRİMLERİ

Metsada, düşmana karşı saldırı düzenlemekten sorumlu olan birimdir. Metsada, misyonlarını "suikastlar ve sabotaj" içerecek şekilde "küçük savaşçı birimler" ile gerçekleştirmektedir.

KİDON BİRİMİNDEN BİNLERCE SUİKAST

Kidon, Caesarea Departmanı'na ait bir alt birimdir. İsrailli gazeteci Yaakov Katz tarafından "Casusluk faaliyetlerini, Caesarea Dep. altında faaliyet gösteren elit bir grup uzman suikastçı" olarak tanımlanıyor. İsrail İstihbarat Topluğunda, ayrıntıların ve hakkındaki bilgilerin en çok korunduğu birim olan Kidon hakkındaki birçok bilgi, sır durumundadır. Bu birim, İsrail'in suikast politikasının en büyük parçası olmuştur. Ronen Bergman'a göre İsrail, Soğuk Savaş'ın (1946-91) başlangıcından bitişine kadar, tüm Batı ülkelerinden daha fazla "suikast misyonunu" kullanmıştır. Kurulduğundan bu yana en az 2 bin 700 suikast operasyonu gerçekleştirmiştir.