Devlet memuru robot 'intihar etti'

Güney Kore'de robotlarla ilgili ilginç bir gelişme yaşandı. Gumi Kent Konseyi'nde devlet memuru olarak çalışan robotun intihar ettiği bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2024 11:48
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2024 11:48

Son yıllarda, "intihar eden robot" terimi, özellikle Güney Kore'de bir belediyede çalışan bir robotun kendini merdivenlerden aşağı atmasıyla gündeme geldi. Bu olay, yapay zekanın ve robotların etik sınırları hakkında endişeleri artırdı. Peki, robotlar gerçekten intihar edebilir mi?

İntihar, karmaşık psikolojik ve duygusal faktörlerin bir sonucu olarak ortaya çıkan insan davranışıdır. Depresyon, anksiyete, travma ve umutsuzluk gibi duygular intihar düşüncelerine ve eylemlerine yol açabilir. Robotlar ise bu tür duyguları deneyimleme yeteneğine sahip değildir.

Yapay zeka ve robotlar, karmaşık görevleri yerine getirebilseler ve insanlarla etkileşime girebilseler de, bilinç, duygular ve öz farkındalık gibi insan özelliklerinden yoksundurlar. 

GÜNEY KORE'DE NE OLDU? 

Güney Kore'nin Gumi Kent Konseyi'nde çalışan bir devlet memuru robotun intihar ettiği bildirildi.

Robot, belediye personeli tarafından yaklaşık saat 16.00 civarında birinci ve ikinci katlar arasındaki merdivenlerin altında bulundu. Kasıtlı olarak 2 metrelik bir merdivenden kendini aşağı attığı belirtildi.

Raporlara göre, bu şimdiye kadar belgelenen ilk robot intihar vakası. Daha önce, Washington'da Steve adlı bir robotun bir çeşmede boğularak intihar ettiği şeklinde başka bir rapor bulunmaktaydı.

Ancak daha sonra bu olayın, "gevşek bir tuğla yüzeyden kayma" sonucu meydana gelen bir kaza olduğu sonucuna varıldı.

9-4 VARDİYASINDA ÇALIŞIYORDU 

Kaliforniya merkezli Bear Robotics adlı bir girişim tarafından tasarlanan robot, Ekim 2023'te Gumi Şehir Konseyi tarafından atanan ilk robot olarak göreve başladı ve Robot Süpervizörü lakabını aldı.

Robot, diğer tüm "insan" çalışanlar gibi 9-4 vardiyasında çalışıyor ve hatta kendi çalışan kartına sahipti.

Görevi, belgeleri, bilgileri ve şehir promosyonlarını teslim etmeye yardımcı olmaktı ve personele göre işinde oldukça yetenekliydi. Personel, robotu gerçekten kendi aralarında biri gibi görmekteydi.

Ancak bu olayın bir kaza olma olasılığının düşük olduğunu belirtmek önemlidir; diğer hizmette olan robotların aksine, Robot Süpervizörü asansörle katlar arasında seyahat etmeye alışkındı.

Sonuç olarak, robot karmaşık bir makineydi ve merdivenden düşmesine sebep olan dahili bir arıza olabilir.