Bursa Teknik Üniversitesi, "İlham Veren Konuşmalar" serisiyle gençleri geleceğe hazırlıyor. Bu kapsamda düzenlenen etkinliğe konuşmacı olarak katılan Mayfly Havacılık Kurucu Ortağı Yasin Çelik, öğrencilere yeni nesil havacılıkta Türkiye'nin yerini ve gelecek vizyonunu anlattı.
BTÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ MEZUNU YASİN ÇELİK’İN GİRİŞİMCİLİK HİKÂYESİBursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği mezunu ve Mayfly Havacılık ve Ar-Ge şirketinin kurucu ortağı Yasin Çelik, hem girişimcilik yolculuğunu hem de teknolojiye dair vizyonunu anlattı. Çelik, öğrencilik yıllarında katıldığı Teknofest yarışmalarında elde ettiği başarılar sayesinde hem kariyerini şekillendirdi hem de girişimcilik alanında önemli adımlar attı.
TEKNOFEST’TE BAŞARI VE ÖZGÜN YAZILIM ÖDÜLÜÇelik, 2021 yılında katıldıkları yarışmada “En Özgün Yazılım Ödülü” alarak birincilik elde ettiklerini ve bu başarının hayatında bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Bu ödülle birlikte Baykar’da staj yapma fırsatı kazandığını ifade eden Çelik, “Teknofest sadece bir yarışma değil, aynı zamanda bir girişimcilik ekosistemi. Bu süreç, girişimciliğin ne kadar önemli olduğunu anlamama vesile oldu.” dedi.
TÜRKİYE’NİN DRONE TEKNOLOJİSİNDEKİ AÇIĞIÇelik, Türkiye’nin askeri havacılıkta büyük başarılara imza attığını, ancak sivil havacılıkta benzer bir gelişim sağlanamadığını ifade etti. Girişimcilere sivil havacılıkta drone ve model uydu üretimine yönelik çağrıda bulunan Çelik, bu alandaki eksikliklerin büyük bir fırsat sunduğunu belirterek, “Yerli drone üretimiyle sadece teknolojiye katkıda bulunmakla kalmaz, aynı zamanda ülkemize ekonomik değer de kazandırabiliriz.” diyerek öğrencilere tavsiyede bulundu.
YERLİ VE ÖZGÜN TEKNOLOJİ GELİŞTİRMETürk Telekom ile iş birliği yaparak Türkiye’nin ilk 5G destekli drone altyapısını geliştirdiklerini dile getiren Çelik, bu projenin Çanakkale’de başarıyla test edildiğini söyledi. Ayrıca drone teknolojisinin en büyük sorunu olan uçuş süresini artırmaya yönelik bir şarj istasyonu geliştirdiklerini belirtti. Bu istasyon sayesinde droneların insansız bir şekilde görevlerini sürdürebileceğini ifade eden Çelik, “Bu projeye KOSGEB’den destek alarak başladık ve şu anda piyasa değeri 1 milyon Euro’yu aşan bir girişim haline geldik.” diye konuştu.
Öğrencilik yıllarında girişimciliğe başlamanın önemine vurgu yapan Çelik, “Girişimcilik, sadece bireysel başarı değil, aynı zamanda ülkenin teknolojik ve ekonomik kalkınmasına katkı sağlar. BTÜ’deki genç arkadaşlarımızın bu alanda adım atması için destek vermeye hazırız.” şeklinde konuştu.
‘5-6 MİLYAR DOLAR DEĞERİNDE DRONE İTHALATI’Çelik, Türkiye’nin her yıl 5-6 milyar dolar değerinde drone ithalatı yaptığını, ancak yerli üretimle bu tablonun değiştirilebileceğini söyledi. Özellikle sivil havacılık ve tarım gibi sektörlerde yerli üretimin büyük bir potansiyel sunduğunu hatırlatarak şu ifadeleri kullandı: “Yerli drone üretimiyle sadece ithalatı azaltmakla kalmaz, aynı zamanda dünyada lider bir konuma gelebiliriz.”
Çelik, Teknofest gibi platformların girişimcilik ekosistemine katkı sağladığını vurgulayarak gençleri bu tür etkinliklere katılmaya ve yeni projeler geliştirmeye davet etti. 2024 yılı itibarıyla Mayfly Havacılık, Bursa ve Çanakkale’de yangın önleme amaçlı drone testlerine hazırlanıyor ve şirketin gelecekte daha geniş alanlarda da hizmet sunmayı hedeflediğini dile getirdi.