Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin (BESOB) ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in başkanlığında yapılan toplantıya, TESK Yönetim Kurulu Üyeleri ve TESK Mesleki Eğitim Kurulları üyeleri katıldı.
Toplantının öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Türkiye'de 2 milyon 250 bin üyesi olan bir kuruluşuz. Türkiye'de ekonominin bu derece sıkıntılı olması hem esnafımızı hem de vatandaşı zor duruma sokmaktadır. Esnafın işi iyiyse, vatandaşın da işi de iyidir demektir. Vatandaşın alışveriş yapabilmesi için, ekonomik durumunun da iyi olması lazım. Bilindiği üzere ülkemizin en fazla rekabet meyve, sebze üzerinde yaşanıyor. Gerçekten de esnaflar arasında ki rekabet önemli miktarda yükseliyor. Rekabet unsurunun ortadan kalkmasını temin eden sermayeci adı altında işi bilmeden iş yeri açanların dolayısıyla da rekabetsiz kalan esnafın ayakta kalamayışının en büyük nedenidir. Bu yüzden rekabet edemeyen esnafın el bıraktığını herkes biliyor.
Sözlerine devam Başkan Palandöken, "Enflasyonun düşmesi için tek çaresi fiyat istikrarının sağlamasını, piyasa dengelerine uyum oluşmasından sağlanıyor. Bursa bu konuda biraz daha şanslı. Yani hem ekonomik gözlemli hem iş yeri sayısı bakımdan daha şanslı bir kent konumunda olduğunu görüyoruz." dedi.
“TEKNİK ELEMAN YETİŞMİYOR”Başkan Palandöken, "Teknik elemana değer verilmesi gerekiyor. Teknik elemana değer verilirse teknik elemanda yetişir. Toplum tüketim toplumu haline geldi. Üretime yeteri kadar değer verilmiyor. Enflasyon ile mücadelede yapılacak tek şey vatandaşa güven verilmesi gerekiyor. Vatandaş güveni alırsa enflasyon ile mücadeleye destek olur. Bir kişinin 100-200 tane ineği koyunu olursa ne sütün fiyatı düşer ne etin fiyatı düşer. rekabet piyasasını dengelememiz lazım. Devlet, rekabet için tarım kredi kooperatifleri kuralım dedi. Piyasaya güven gelmediği sürece enflasyonda düşüş beklemek hayal olur. Vatandaşın halini en iyi bilen insanlardan biriyim, esnafın içerisinde biri olarak konuşuyorum. Pahalılıkları, enflasyondaki artışları daha öncede gördük. Enflasyon en fazla vatandaşı eziyor. Rekabet piyasasında düzenleme olmaz ise enflasyonun düzelme şansı çok zor. Eskiden biz mahalle esnafı iken dükkanlar ne zaman kapatırsa o zaman kapatırdık. Müşteri kaçırmamak için çalışırdık. Şimdi öyle değil. Perakende sektöründe aktör sayısı yeniden çoğaltacağız. Artmaya benim param var ben her şeyi yaparım mantığı yok. Bir kıstas konuşması gerekiyor. Hayvanla alakası olmayan sermayesi olan 10-20 dükkana sahip hayvancı var. Bu adil rekabet değil. Para sende diye her şey senin olamaz. Kuaför dükkanında en fazla çırak yetişir yarın bir gün de o çırak ustasına rakip olur. Sanayilerde hiç usta yetişmiyor artık araba direk servise gidiyor. Sonra bir telefon geliyor. Kol gibi bir fatura itiraz da edemiyorsun çünkü sen o ustayı görmüyorsun. Kime emanet ettin. Ustanın çalışma şekli nasıl bilmiyorsun. Üzgün Türkiye’nin 81 ilinden gelen başkanlarımız ve federasyon üyelerimizle hem vatandaşın durumunu hem esnafım durumunu değerlendireceğiz. Bursalı esnaf ve sanatkarlarla öğleden sonra yeniden bir araya geleceğiz.” ifadelerini kullandı.