Ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler, yüksek enflasyon vatandaşı da esnafı da etkiledi. Her yıl bayram öncesi yoğunluk yaşayan esnaflardan biri de tatlıcılar iken bu yıl beklenilen kalabalık olmadı. Malzemelere ve kiralara gelen zam esnafın belini büktü. Tatlı yaparken kullanılan iç malzemeye yüzde yüzün üzerinde zam geldiğini belirten Bursa Tatlıcılar Pastacılar Süt ve Süt Ürünleri Şekerciler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Necip Daş, “Esnafın işi çok zor. Tatlıların içine koyduğumuz tüm malzemelere zam geldi. Verdiğimiz kiralar iki üç kat arttı. Biz dükkânda fiyatları arttırmıyoruz ama işler yine kesat, yazın gelmesi, havaların gereğinden fazla ısınması tatlıcıların işini epey zorladı.” dedi.
Bu sene hiçbir esnafta bayram havası olmadığının altını çizen Başkan Daş “Bayrama sayılı gün kaldı. Çarşıda bayram hareketliliği halen yok. Bayram tatilinde herkes memleketine ya da tatile gidiyor. Bursa’da insan kalmıyor. Vatandaşın yerine kendimi koyunca bende dokuz günlük bayram tatilinde memleketime giderim. Tabi yola çıkmanın da ayrı bir masrafı var. Bayram yaz ayına gelince Bursa sessizliğe bürünüyor. Esnafta beklediği kalabalığı bulamıyor. Burası Bursa’nın en işlek caddelerinden biri, ama şu anda hafta sonu yoğunluğu dahi yok. Biz dükkânda ki ürünlerimize zam yapmadık. Ama yapılması gerekiyor. Biz vatandaşımızı düşündüğümüz için dayanabildiğimiz kadar dayanacağız. Fiyatları sabit bırakıyoruz ama yine de talep artışı olmuyor. Tatlı almak isteyen insanlar güvendiği yerden almak istiyor. Alırken de fiyata çok fazla bakmıyor. Bir kilo alacağı yerde yarım kilo alıyor. Esnaf için de vatandaş için de zor bir durum, şu an tatlı yaparken kullanılan yağ, un, fıstık, ceviz vs. gibi iç malzemelerin hepsine yüzde yüzün üzerinde zam geldi. Ambalajlara keza her ay zam geliyor. Satış yok ama zam devamlı geliyor. Devlet yüzde beş zam yapıyorsa toptancılar üzerine yüzde yirmi koyup satıyor. Bunun önüne geçilmesi zor ama geçilmesi gerekiyor.”diye konuştu.
Türkiye’nin batısında tatlı kültürünün tam olarak oturmamış olduğunu dile getiren Daş, “Yazın gelmesi ve sıcaklığın normalin üzerinde seyretmesi tatlı satışlarını çok fazla etkiledi. Burada tatlı yiyenlerin büyük bir kısmını Güneydoğu Bölgesi’nden göçen insanlar oluşturuyor. Güneydoğu ve Akdeniz Bölgelerinde belli bir tatlı kültürü var. Sıcak hava bunu çok fazla etkilemiyor. Adana’da hava 40-45 dereceyi görüyor ama insanlar tatlı yiyor. Bursa’da hava 30 derecede iken insanlar tatlı yemeyi tercih etmiyor. Bu tamamen yeme kültürü ile alakalı bir durum.” olduğunu söyledi.
İki-üç senedir baklava siparişlerinin eskisi gibi olmadığını belirten Daş, “Bu yıl hiç baklava siparişi gelmedi. Artık eskisi gibi değil, sipariş pek fazla gelmiyor. Esnaf bir- iki tepsi hazır bulunduruyor. Müşteri gidip bir baklavacıdan hemen bir tepsi baklava alabiliyor. Bende bir esnafım, esnafın yaşadığı sıkıntıları çok iyi anlıyorum. Şu anda ekonomide yaşanılan olumsuzluklar esnafın belini büktü. Bu durum yalnızca enflasyonun normale dönmesiyle düzelir.”şeklinde konuştu.
Güncel baklava malzeme fiyatlarının kilosu şu şeklide:
Antep fıstığı: 1300 TL
Ceviz: 300-350TL
Tereyağı: 350-400- TL
16 kg 380 gr margarin yağı: 1350-1400 TL
50 kg un: 1800- 2000 TL
50 kg şeker: 1400 TL