Ekonomide yaşanan iniş-çıkışlar pazara da yansıyor.
Türkiye’de son yıllarda yaşanan olumsuz ekonomik durum hem esnafı hem de vatandaşı mağdur ediyor. Enflasyonda yaşanan inişler-çıkışlar gıda fiyatlarını da etkiledi.
Ekonominin yanı sıra yaşanan iklim krizi tarım sektörüne ağır darbe vuruyor. Tarladan beklenilen hasat çıkmayınca eldeki ürünün de fiyatı artıyor. Pazar tezgâhlarında bu hafta fiyatlar yüksekliğini korusa da bazı sebze ve meyvelerde düşüşlerde görülüyor.
İşte Pazar fiyatları…
Pazar tezgâhlarında bu hafta domatesin kilosu 30-50 TL arasında değişirken, salatalığın kilosu 50 70 TL aralığında alıcısını buluyor. Pazarda hala yerini koruyan dolmabiber 80 TL’den satışa sunuluyor. Kışın gözbebeği barbunya 90 TL’den alıcısını bekliyor. Fiyat performansı olarak tezgahların hemfikir olduğu sivri biber ise 90 TL’den tezgahlarda yerini alıyor. 200 TL’den satışa sunulan Ayşe Gelin ise pazarın en pahalısı olarak yerini alıyor.
Diğer sebzelerde ise fiyatlar şu şekilde:
Kapya biber: 40 TL Soğan: 20 TL Patates: 17.50-20 TL Patlıcan: 40 TL Fasulye: 60 TL Limon: 40 TL
Kış mevsiminde en fazla ihtiyaç duyulan vitamin depoları da fiyatları ile vatandaşın yüzünü güldürmüyor. Hasta olmamak için tükettiğimiz kış meyveleri pahalılığı ile vatandaşların cebini yakıyor. Kışın vazgeçilmezi mandalina 50 TL’den tezgâhta yerini alırken mor erik 70 TL’den alıcı buluyor. Kırmızlığı ile bilinen nar ise 50-80 TL aralığında tezgâhlarda boy gösteriyor.
Bursa Pazar tezgahlarında yer alan meyvelerin fiyatları:
Ayva: 60-80 TL Ejder meyvesi: 50 TL Yeşil ve kırmızı elma: 50-60 TL Muz: 70 TL Üzüm: 80 TL Greyfurt: 80 TL Kivi : 120 TL Avokado: 80 TL Siyah üzüm : 120 TL Armut : 80 TL Hurma: 100 TL
İnsanların fiyatlara alıştığını artık eskisi kadar tepki vermediğini dile getiren bir esnaf, “ucuz bir şey kalmadı. O yüzden insanlarda artık fiyatlara tepki vermiyor. Yaz mevsimine göre kış mevsiminde pazarın hareketliliği arttı.” dedi.
Bir başka esnaf ise insanların alım gücünün düştüğünü, piyasadaki fiyatların yüksek olduğunu belirterek, “Sera üretimi arttığı için tarla malları bitiyor. Bu sıkıntıda vatandaşın cebine yansıyor. Fiyatlar yükselmeye başladı. Alım gücü beklenilen kadar iyi değil. Vatandaşın durumu zaten belli, insanlar emekli maaşını çekip direk pazara geliyor. Eskiden Avrupalılara derken bir iki tane sebze meyve alıyorlar diye şimdi bizde o duruma düştük. Fiyatlar birden artıyor. 50 TL olan salatalık bir anda 70 TL’ye çıktı. Üretim az ihracatta yapılınca bize kalan üründe azalıyor. Ürün azalınca fiyatta artıyor. Tarım sektörü zor zamanlar geçiriyor. Mazot fiyatları, gübre fiyatları vs. çok pahalandı. Destek yok. İnsanlar tarlalarını farklı kullanmaya başladı.” dedi.
Meyve satışı yapan bir başka esnafta meyvelerin geçen seneye göre daha uygun olduğunu söyledi. Fiyatların insanların alım gücünü çok fazla etkilemediği dile getirerek, “insanlar eskiden de yiyebileceği kadarını alıyordu. Şimdi de öyle yapıyorlar iki kişi bir kilo meyveyi yiyemiyor yarım kilo alıyor.” diye konuştu.