Sağlık çalışanlarından ‘Eziyet Yönetmeliği’ne karşı eylem

Bursa’da sağlık çalışanları, “Eziyet Yönetmeliği”ne ve adaletsiz çalışma koşullarına karşı iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Talepler net: İnsan onuruna yaraşır maaş, güvenli çalışma ortamı ve ücretsiz sağlık hizmetine dönüş!

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2025 13:53
Haber Güncellenme Tarihi: 10.01.2025 13:53

Bursa Tabip Odası (BTO), Genel Sağlık-İş Bursa Şubesi, HEKİM SEN Bursa Şubesi, Hekimler Birliği Sendikası Bursa Şubesi, SES Bursa Şubesi, BURSAHED ve Birlik ve Dayanışma Sendikası iş birliğiyle sağlık çalışanları, sağlık alanındaki sorunlara dikkat çekmek amacıyla Bursa İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem  düzenledi.

EZİYET YÖNETMELİĞİ”NE TEPKİ

Genel Sağlık-İş Bursa Şube Başkanı Hatice Erdoğan, basın açıklamasında sağlık çalışanlarının zorlu çalışma koşullarını ve “Eziyet Yönetmeliği” olarak adlandırdıkları ek ödeme sözleşme yönetmeliğine tepkilerini dile getirdi.

Erdoğan şunları söyledi:

“Ekim ayında çıkarılan yönetmelik, sağlık çalışanlarının haklarını gasp etmekte ve iş barışını bozmakta. Geçtiğimiz üç ayda toplam 13 gün iş bırakma eylemi yaptık, sayısız basın açıklaması düzenledik. Ancak Sağlık Bakanlığı geri adım atmamaktadır. Sağlıkta şiddet artık toplumsal bir sorun haline gelmiştir. Hekimler arasında performans ve teşvik ödemeleri ile ayrım yaratılmakta, meslektaşlarımız karşı karşıya getirilmektedir.”

Sağlık çalışanları, bu sorunların çözümü için mücadele etmeye devam edeceklerini vurgularken, Sağlık Bakanı’nı istifaya davet etti.

AİLE SAĞLIĞI ÇALIŞANLARININ TALEPLERİ

Aile sağlığı merkezlerinde çalışan ebe, hemşire ve Acil Tıp Teknisyenleri adına konuşan Ebe Zeynep Kılılıç ise, mevcut yönetmeliklerin sağlık çalışanlarını maddi ve manevi olarak yıprattığını belirtti.

Kılılıç, konuşmasında şunları ifade etti:

“Sözleşmeler ve masa başı yönetmeliklerle daha fazla çalışıyor, ancak daha az kazanıyoruz. Performansa dayalı maaş sistemiyle adaletsizlikler yaşanıyor. Örneğin, daha fazla hastaya hizmet veren bir birim, daha az hastaya hizmet veren bir birimden daha düşük maaş alıyor. Ayrıca maddi kayıplarımızın görünmemesi için bordrolarımız sistemden kaldırıldı.”

Kılılıç, ayrıca sağlık çalışanlarının izin dönemlerinde maaş kesintileri yaşadığını, fiziksel koşulların hizmet vermeye uygun olmadığını ve çalışanların güvenlik sorunlarıyla baş başa bırakıldığını vurguladı.

TALEPLER VE MÜCADELE

Sağlık çalışanları, aşağıdaki taleplerle seslerini duyurmak istiyor:

İnsan onuruna yaraşır, tek kalem maaş sistemi.

İzin kullanımında maaş kesintisi yapılmaması.

Performansa dayalı kesintilerin kaldırılması.

Güvenli ve uygun koşullarda çalışma ortamının sağlanması.

Hak edişlerin emekliliğe yansıtılması.

“KAMUCU VE ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ” ÇAĞRISI

Sağlık çalışanları, Atatürk’ün kurduğu kamucu, bilimsel ve ücretsiz sağlık sistemine dönülmesini talep ederek Cumhurbaşkanı’na çağrıda bulundu. Kılılıç konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

“Bugün burada yalnızca mesleki haklarımız için değil, aynı zamanda halkımızın güvenliği ve onuru için bulunuyoruz. Tüm haksız uygulamalara karşı güçlü bir sesle ‘Dur!’ diyoruz.”

Sağlık çalışanları, haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtti.