Osmangazi Kent Konseyi Engelliler Meclisi, düzenlediği basın toplantısıyla engellilerin araç alımında uygulanan ÖTV istisnasındaki değişikliğe tepki göstererek bu değişikliğin engellilerin temel haklarını kısıtlayacağını ve yaşam kalitelerini düşüreceğini ifade etti.
Osmangazi Kent Konseyi Engelliler Meclisi, 27 Aralık 2024 tarihinde yürürlüğe giren Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunu değişiklikleriyle ilgili olarak bir basın toplantısı tertip etti.
‘ENGELLİ BİREYLERİN YASAL HAKLARINA GÖLGE DÜŞÜRÜYOR’Kent Meydanı’nda gerçekleştirilirken basın açıklamasında konuşma yapan Osmangazi Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Orhan Koca, engelli bireylerin özgürce hareket edebilme ve yaşam kalitelerini artırma hakkının anayasal bir güvence olduğunu vurguladı. Ancak son dönemde ÖTV muafiyetiyle ilgili yapılan yeni düzenlemelerin, bu hakları ciddi şekilde ihlal ettiğini söyledi. Mevcut ÖTV düzenlemelerinin, engelli bireylerin yasal haklarına gölge düşürdüğünü ve toplumsal eşitlik ilkesine aykırı olarak, eşit fırsatlara erişimlerini engellediğini dile getirdi.
ARAÇ MODELLERİNİN ÇEŞİTLİLİĞİ ÇOK SINIRLIKoca, yapılan düzenlemenin engelli bireylerin ihtiyaçlarına uygun araçları bulmalarını neredeyse imkansız hale getirdiğini söyledi. Piyasada yerli katkı oranı şartını karşılayan araç modellerinin çeşitliliğinin çok sınırlı olduğunu ve bunun da engelli bireylerin ihtiyaç duyduğu teknik donanıma sahip araçları bulmalarını zorlaştırdığını ifade etti. Yerli üretimin desteklenmesinin önemli olduğunu kabul etmekle birlikte, bu şartın birçok engelli birey için uygun ve erişilebilir araç bulmayı zorlaştırdığını belirtti.
Koca, araç değiştirme süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılmasının, engellilerin güncel güvenlik teknolojileri ve modern araç özelliklerine erişimini kısıtladığını ifade etti.
2025 yılı için belirlenen 2 milyon 290 bin 200 TL olan ÖTV muafiyetli araç tavan fiyatının, hızla artan enflasyon ve otomobil fiyatları karşısında yetersiz kaldığını vurgulayan Koca, bu durumun birçok engellinin ihtiyaçlarına uygun araçları satın almasını engellediğini söyledi. Özellikle çalışma hayatında aktif olan engellilerin hareketliliğinin bu durumdan olumsuz etkilendiğini dile getirdi.
Koca, ayrıca ÖTV muafiyeti için belirlenen yüzde 90'lık engellilik oranı sınırının, yüzde 40 ve üzeri engelli bireyleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini belirterek, bu sayede daha fazla engellinin bu haktan yararlanabileceğini sözlerine ekledi.