Ortak akılla Nilüfer'in tarım potansiyeli artırılacak

Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (NİLKOOP), tarımın önemine dikkat çekmek ve sürdürülebilir bir gelecek için çalışmak amacıyla üç günlük bir 'Tarımsal Kalkınma ve Kooperatifçilik Çalıştayı' düzenliyor.

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2024 19:51
Haber Güncellenme Tarihi: 14.10.2024 19:51

Nilüfer Belediyesi, tarımsal üretimi desteklemek ve sürdürülebilir bir gelecek için çalışmak amacıyla NİLKOOP iş birliğiyle bir araya geliyor.

Düzenlenecek olan Tarımsal Kalkınma ve Kooperatifçilik Çalıştayı'nda, tarım alanlarının korunması, kooperatifçiliğin güçlendirilmesi ve çiftçilerin desteklenmesi konuları masaya yatırılacak.

HEDEF ORTAK BİR YOL HARİTASI BELİRLEMEK

Çalıştayda, ilçenin tarımsal potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için ortak bir yol haritası belirlenmesi hedefleniyor.

Çiftçiler, ziraat mühendisleri ve ilgili tüm paydaşların katılımıyla gerçekleşecek bu çalıştayda, sürdürülebilir tarım, kooperatifçilik ve tarımsal üretimde karşılaşılan sorunlar gibi konular detaylı bir şekilde ele alınacak.

Nilüfer Nikahevi’ndeki çalıştayın açılışına Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir ve eşi Nuray Özdemir’in yanı sıra CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Bursa Milletvekilleri Orhan Sarıbal, Hasan Öztürk ve Kayıhan Pala, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Metin Tunçel, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cafer Çiftçi, BUÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Turgut, NİLKOOP Başkanı Süleyman Ayyılmaz ile akademisyenler, meslek odaları temsilcileri, muhtarlar ve çiftçiler katılım sağladı.

Nilüfer’de toprak analizlerinin gerçekleştirildiğini ve ne tür ürünlerin yetiştirilebileceğine dair analizlerin yapıldığını vurgulayan Başkan Şadi Özdemir yaptığı açıklamada;

'Ayrıca Hasanağa Gıda Merkezi’nde gıda ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve depolanması sağlanıyor. Kadın dernekleri de üretimlerini merkez sayesinde ekonomik değere dönüştürebiliyorlar.

Kooperatifleşme modeliyle, satış güvencesi vererek, çiftçilerin üretimi doğru yapmalarını ve hatta bazı girdilerini ortak satın alma platformlarıyla daha ucuza temin etmelerini sağlayabiliriz. Arzumuz, kırsalda kooperatifler kurmak. Buna ‘hayır’ diyen bir kırsal mahalle görmedim; herkes sıcak yaklaşıyor. Ekiplerimiz bu konuda köylülerimizi desteklemeye çalışıyor. Kooperatifleşip ürünlerini bunun üzerinden pazarlamalarını, kendileri satamıyorlarsa, NİLKOOP üzerinden satın alarak onları harekete geçirmek istiyoruz. Bu potansiyel var; sadece üretmek ve ürettiğini doğru satmak gerekiyor.

Gençlerimize tarımın gelecekte önemli bir geçim kaynağı olabileceğini göstermek ve köylerinde kalmalarını sağlamak istiyoruz. Bu yönde önemli adımlar atacağız.

Torunlarımız da bu toprakların o en muhteşem lezzetteki enginarını, incirini, biberini yiyebilsin. Onun için de tarımsal alanların korunması, sağlıklı gıdaya erişim için elimizden geleni yapacağız.' ifadelerini kullandı. 

'BU TESPİTLERİ YILLARDIR YAPIYORUZ, ŞİMDİ YENİDEN İNŞA ETME ZAMANI'

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ise 'Bu tespitleri yıllardır yapıyoruz, şimdi yeniden inşa etme zamanı. Kırsal mahalleler boşalmış, ortalama çiftçi yaşı 56’ya gelmiş. Kırsal mahallelerde okullar kapatılmış, sosyal donatı alanları yok, genç insanların yaşama sevinci alabileceği herhangi bir mekan oluşturmadan, gençler tarıma dönsün diyerek bu meseleyi çözebilecek miyiz? O halde konunun ekonominin yanında, iktisadi, kültürel, politik, çok farklı çeşitleri var. İçinde bulunduğumuz bu yeni başlangıç döneminde, bu çalıştaydan faydalanalım, bu çıktılar bize ışık tutsun.' açıklamasında bulundu. 

Nilüfer’in tarımsal potansiyelinin korunmasının önemine vurgu yapan CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk de, 'Sanayileşme ve plansız yapılaşma bu potansiyeli tehdit ediyor. Belediye Başkanımız Şadi Özdemir’in tarımı yeniden canlandırma vizyonuna tam destek veriyoruz.' dedi.

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala açıkşamasında şu ifadeleri kullandı; 'Hepimizin karar verme süreçlerine katılarak, tarım topraklarını korumayı, bundan sonra gıda güvencesi ve gıda güvensizliğini geri planda bırakacak bir adım atmayı başarabilirsek bu hepimiz için özellikle de çocuklarımız ve gelecek kuşaklar için çok büyük değer taşıyacak.'

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise konuşmasında 'Çiftçi yoksa üretim de yok. Gıda hakkı, yaşam hakkından sonra en temel haktır. Çiftçiden çok tüketicilerin düşünmesi gereken bir alandır.' dedi.

NİLKOOP Başkanı Süleyman Ayyılmaz, 'Bu çalıştayda elde edilecek bilgi ve öneriler, Nilüfer Belediyesi ve NilKOOP’un tarım ve kooperatifçilik politikalarına rehberlik edecektir.' diyerek koşuşmasını bitirdi. 

Tarım Yazarı-Gazeteci Ali Ekber Yıldırım a.ıklamasında 'Çiftçi hangi ürünü ekse maalesef zarar etti” dedi. Konuşmasında tarımın hiçbir zaman bitmeyeceğini dile getiren Yıldırım “Tarım, 10 bin yıldır devam ediyor. Tarımda mutlaka çıkış yolu olacak. Türkiye’nin her şeye rağmen umudu tarımda. Sıkıntılarımız olabilir. Ama bunları aşarak, tarımdan zenginlik üretebileceğimize her zaman inandım.' ifadelerine yer verdi. 

Açılışın ardından, Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy, “Nilüfer İlçesindeki Arazilerin Detaylı Toprak Etüdleri, Arazi Kullanım Planı ve Köy Bazlı Güncel Arazi Kullanım Haritaları”, BUÜ Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Şule Turhan, Bursa İli Nilüfer İlçesi Sürdürülebilir Tarımsal Üretim Envanteri, Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevinç Bahar Yenigül ise Tarımsal Kalkınmada Örgütlenme konularında sunumlar yaptı.

Çalıştay boyunca, katılımcılar "Ortak Akıl Masa Çalışmaları"nda bir araya gelerek Nilüfer'in tarımına dair çözüm önerileri geliştirecek. Çalıştayın sonunda, bu öneriler bir araya getirilerek bir eylem planı oluşturulacak.