6. Mudanya Kitap Fuarı'nın üçüncü gününde, sahipsiz hayvanların hakları ve TBMM tarafından onaylanan Hayvanları Koruma Kanunu gündeme alındı. Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, mevcut haliyle yasayı uygulamayacaklarını duyurdu ve sokak hayvanlarının sahiplenilmesi gerektiğini vurguladı.
“Birlikte Yaşamak Mümkün” başlıklı panelde Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Melike Baysal ve Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Üyesi Av. Mehmet Berke Eryılmaz, yasayı kapsamlı bir şekilde değerlendirdi. Başkan Dalgıç, yasayı eleştirerek, bu haliyle uygulamanın gerçekçi olmadığını belirtti.
MUDANYA'DA REHABİLİTASYON MERKEZİ KURULACAKSokaklarda yaşayan sahipsiz hayvanların sahiplenilmesiyle bu sorunların çözüme kavuşacağını savunan Dalgıç, “Sokaklarda çok zor şartlarda yaşıyorlar. Sizlere yalvarıyorum. Biz belediye olarak kısırlaştıralım, sizler de sahiplenin” dedi. Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ile 10 hektarlık bir alanın tahsisi konusunda anlaşmaya vardıklarını da ifade eden Dalgıç, “Bu alanda rehabilitasyon merkezi kuracağız. Kurum görüşlerini alıyoruz. Çok fazla gönüllü dernek ve hayvan severlerimizle bu işi hep birlikte çözeceğiz” diye konuştu.
KANUN DEĞİŞİKLİĞİ AYM’DEN DÖNEBİLİRMecliste kabul edilen kanun değişikliğinin hukuki yönlerini anlatan ve kanunun AYM’ye taşındığını belirten Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Üyesi Av. Mehmet Berke Eryılmaz, “Kanunların açık ve belirleyici olması gerekiyor. Saldırganlık tanımının belirli olmaması kanunun bozulmasını ve geri dönmesini sağlayabilir” dedi.
2021 yılında çıkarılan yasa ile sokak hayvanlarının mal kapsamından can kapsamına alındığını söyleyen Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Melike Baysal ise “Türkiye’de bin 389 belediye 350 bakımevi yaptı. Bu 350 bakımevinin 105 bin köpek kapasitesi var” dedi. Veteriner hekimlerin yaşamdan yana tutum sergilediğini ve yasanın geri çekilmesi gerektiğini ifade eden Baysal, 5199 Sayılı yasanın işletilmesi gerektiğine dikkat çekti.