Tarım şehri Bursa’da, yaban mersini üretimi her yıl artıyor. Türkiye'nin yaban mersini üretiminin yüzde kırkından fazlasını karşılayan Bursa, üretimde birinci sırada yer alıyor. Bursa'nın İznik ilçesi, son dört yıldır İznik Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Maviyemiş Festivali ile bölgenin tanıtımına büyük katkı sağlıyor. Üreticileri bir araya getiren festival, her yıl daha fazla ilgi çekiyor.
İznik'te 10 dönümlük bir bahçede yaban mersini ve aronya üreten İznik Mavisi'nin kurucusu Eda Halıcı, “Ziraat Bankası’ndan aldığımız kredilerle bahçemizi kurduk. Ayrıca Tarım Bakanlığı’nın başlattığı proje kapsamında Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden fidan desteği aldık. Ancak şu anda üreticiye yeterince destek sağlanmıyor. Ürettiğimiz meyvenin kişi başı maliyeti 150 TL civarında. En büyük giderimiz işçi masrafları. İşçi masrafları her yıl değişiklik gösteriyor. Arz-talep ilişkisine göre kazançlar ve zararlar da değişiyor. Çiftçilerin yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri de bu” dedi.
Ziraat mühendisi babasıyla birlikte üniversiteden sonra üreticiliğe başlayan Eda Halıcı, çiftçilerin yaşadığı zorlukları anlatarak, “Üreticilerin sorunları devlet eliyle düzeltilebilir. İlk olarak, düzensiz üretimin önüne geçilmelidir. Küçük üreticilere destek olunması gerekiyor. Küçük işletmeler, küresel firmaların altında eziliyor. Devletin alacağı önlemler dışında, tüketicileri yerel üreticilerden alışveriş yapmaya teşvik eden tanıtımlar yapılmalı. Marketler yerine yerel üreticilerden alışveriş yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Dünya’da yaşanan iklim krizinden en çok çiftçilerin etkilendiğini vurgulayan Halıcı, “Bu yıl hava koşulları üretimimizi inanılmaz derecede etkiledi. Yaz aniden bastırdığı için hasat neredeyse 4 hafta önce başladı ve meyvelerimiz çok hızlı olgunlaştı. Hasat süremiz kısaldı ve bu da pazarlama konusunda bizi çok zor duruma soktu. Biz çiftçiler doğa ile işbirliği içindeyiz ve yaşadığımız en büyük zorluk maalesef iklim krizi. Kriz, üreticiyi çok fazla etkiliyor” şeklinde konuştu.