Marmara Bölgesi, son yıllarda yaşanan en şiddetli kuraklıklarından birini yaşıyor. Ekim ayında düşen yağış miktarı, 1991-2020 yılları arasındaki ortalamaya göre yüzde 81 oranında azalarak rekor seviyelere ulaştı. Bu durum, bölgedeki su kaynaklarını ciddi şekilde tehdit ederken, tarım ve enerji sektörünü de olumsuz etkiliyor.
Bursa başta olmak üzere, Balıkesir, Bilecik, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul ve Yalova gibi illerde son 23 yılın en düşük ekim yağışı kaydedildi. Bu durum, bölgedeki su seviyelerinin tehlikeli seviyelere gerilemesine neden oldu. İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı yüzde 28'lere düşerken, Türkiye genelinde bu oran yüzde 40-50 arasında seyrediyor.
İstanbul Aydın Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi ve meteoroloji uzmanı Güven Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin uzun süredir Azor Yüksek Basıncı'nın etkisi altında kalmasının bu duruma neden olduğunu belirtti. Özdemir, "Eylül ve ekimde beklediğimiz yağışları alamadık, son derece kurak geçti. Kasım'ın sonu itibarıyla yağışlar biraz daha kendini göstermeye başladı. Yağışlar Aralık'ta artmaya devam edecektir. Bu kışın yağışlı ve soğuk geçeceğini bekliyoruz." dedi.