İnegöl Mişorizi'nin coğrafi işaret lansmanı yapıldı!

İnegöl’ün 5. coğrafi işaretli ürünü Mişoriz oldu. İnegöl Belediyesi de, 5. Coğrafi işaretli ürünü düzenlenen lansmanla duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2024 11:49
Haber Güncellenme Tarihi: 07.08.2024 11:49

İnegöl Mişorizi'nin coğrafi işaret lansmanı, Salı akşamı Gastro İnegöl Restoranı'nda düzenlenen özel bir etkinlikle gerçekleştirildi. İnegöl protokolü, İnegöl ve Bursa'dan gelen sektör temsilcileri, gastronomi profesyonelleri, basın mensupları ve influencer'ların katıldığı lansmanda, bölgenin öne çıkan lezzetleri sergilendi.

Etkinlikte, Arnavut mutfağının öne çıkan yemeklerinden biri olan Mişoriz, bölgeye özgü lezzetlerle zenginleştirilmiş özel bir menü ile sunuldu. Menüde Arnavut Çorbası, Zeytinyağlı Arnavut Dolması, Kıymalı Pırasalı Arnavut Böreği, Filiya, Trileçe ve Vişne Kompostosu gibi yöresel tatlar yer aldı. Sunulan İnegöl Mişorizi, davetlilerden büyük beğeni topladı ve başarılı bir şekilde değerlendirildi.

Programda İnegöl’ün coğrafi işaretli ürünlerinin sunumunun yapıldığı özel bir masa hazırlandı.  Öte yandan programda konuşan Başkan Alper Taban, "Ben çok heyecanlıyım. Çünkü konu gastronomi olduğunda kendimize yeni bir sayfa açtığımızı ve bu alanda heyecanla, azimle, gayretle ilerlemek istediğimizi her fırsatta dillendiriyoruz. Bu akşam da hem sizlere yeni coğrafi işaretli yemeğimiz Mişorizi tattırmak hem de görüş ve önerilerinizi almak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Başkan Taban, İnegöl’ün daha çok mobilyayla, sanayiyle ön plana çıktığını, beraberinde tarım değerlerinin de konuşulduğunu ancak bunlarla birlikte kendilerinin gastronomi değerlerini de öne çıkarmak adına ciddi çalışmalar yaptıklarını söyledi. Taban, "Özellikle pandemi sürecinde tüm kırsal mahallelerimizin taramalarını gerçekleştirdik. Bu şehirde yaşayan vatandaşlarımızın değerleriyle, örf ve adetleriyle, gelenekleriyle, görenekleriyle bu şehre geldiklerini biliyoruz. Onları bir fırsata dönüştürmek istedik. Bu taramalar esnasında giyim kuşamdan tutun da mutfak ve düğün gibi her şeyi çıkarmaya çalıştık. İnegöl’de 81 vilayetten yaşayan vatandaşlarımız olduğu gibi aynı zamanda Balkanlardan, Kafkaslardan ve Türki Cumhuriyetlerden göç etmiş vatandaşlarımız da var. İşte bu çeşitliliği kayıt altına alarak çıkan reçeteleri mutfağımızda değerlendirdik” dedi. 

Başkan Taban'ın açıklamasının devamı şu şekilde:

İnegöl’de turizm anlamında doğası, gastronomisi, termal kaplıcalarının öne çıktığını görüyoruz. Biz burada özellikle gastronomi noktasında 200 dolayında yemek çeşidi ve ciddi bir gastronomi zenginliği olduğunu gördük. Bunun bir fırsata çevrilebileceğini düşündük. Bu noktada bizlere hem şehrimizin bir evladı olan hem de gastronomi profesörü olan Murat Doğdubay hocamızın bizlere ciddi katkıları oldu. İnegöl Köftesi bildiğiniz gibi Bulgaristan’dan şehrimize gelen ve daha sonra burada markalaşan bir değer. Bu markadan da güç alarak yolumuza devam ettik. Bir yol haritası çıkardık. Bu yol haritasında yeni coğrafi işaretler almak, marka tescilleri gibi süreçler yer alıyor. Bunlar bizim şehrimizin değerini gün yüzüne çıkarmanın adımları. Bizler coğrafi işaretli İnegöl Köftemizi yine baş tacı yapıyoruz ve onun yanında İnegöl Sütlü Kadayıfı, İnegöl Cerrah Kuru Fasulyesi, İnegöl Çıbrıkası ve son olarak bugün itibariyle de İnegöl Mişorizinin coğrafi işaretini almış olduk. Coğrafi işaret süreci devam eden başkaca ürünlerimiz de var.

Mişoriz yemeği Arnavut kültüründen gelen kıymetli bir ürün. Benim de yemekten keyif aldığım çok özel bir lezzet. Arnavutçada Miş, et anlamına geliyor. Oriz ise pirinç anlamına geliyor. Bu kelimelerin birleşiminden yemeğimizin ismi oluşuyor. Bir nevi etli pilav. İnegöl’ümüzde hem evlerimizin hem de esnaf lokantalarımızın vazgeçilmezlerinden olduğunu ifade edebilirim.

Konuşmaların ardından, misafirlere İnegöl Mişorizi ile hazırlanan özel menü sunuldu. Etkinlikte, konukların İnegöl gastronomisi, İnegöl turizmi ve Mişoriz hakkında görüş ve önerileri dinlendi.