İlker Çelikcan Hastanesi, lenfödem tedavisinde şifa dağıtıyor!

Bursa'da hizmet veren İlker Çelikcan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, halk arasında "Fil hastalığı" olarak bilinen lenfödem hastalığına karşı uyguladığı uluslararası standartlardaki tedavi yöntemleriyle Türkiye'nin dört bir yanından gelen hastalara şifa dağıtıyor.

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2024 11:57
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2024 11:57

Bursa'da sağlık sektöründe hizmet veren İlker Çelikcan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, halk arasında "Fil hastalığı" olarak bilinen lenfödem hastalığına yönelik sunduğu uluslararası kabul görmüş tedavi yöntemleri ile Türkiye'nin dört bir yanından gelen hastalara şifa veriyor.

LENFÖDEM NEDİR?

Lenfödem, vücuttaki lenfatik sistemin düzgün çalışmaması sonucu uzuvlarda şişliklere yol açan bir hastalıktır. Genellikle cerrahi müdahaleler, kemoterapi ya da radyoterapi sonrası ortaya çıkar. Şişlik, ciltte gerginlik ve parlama gibi belirtilerle kendini gösterir. Ancak bu hastalık, hastalar tarafından geç fark edildiğinde tedavi süreci daha uzun ve zor hale gelir.

LENFÖDEM TEDAVİSİ NASIL YAPILIYOR?

İlker Çelikcan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nde tedavi, uzman hekimler ve deneyimli fizyoterapistler tarafından yapılmaktadır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Fatma Özkurt Zengin, lenfödemin iki türü olduğunu belirterek, "Birincil lenfödem genetik nedenlerle çocuklukta başlarken, ikincil lenfödem genellikle kanser tedavisi sonrası meydana gelir. Hastaların tedaviye geç başvurması tedavi sürecini zorlaştırabilir" dedi.

TEDAVİ SÜRECİ Hastalar ilk müracaatlarında dikkatle değerlendirilmekte, ardından fizik tedaviye yönlendirilmektedir. Fizyoterapistler, "Lenf masajı" olarak bilinen manuel lenfatik drenaj ve çok tabakalı bandajlama teknikleri uygulamaktadır. Bu tedavi, hastanın durumuna göre 15 ila 30 seans arasında değişmektedir. Tedavi sonunda, hastalar özel "baskı giysisi" kullanmaya başlar ve evde de tedaviye devam ederler.

HALK ARASINDA BİLİNMEYEN LENFÖDEM

Fizyoterapist Salih Üste, lenfödem tedavisinin halk arasında yeterince bilinmediğine dikkat çekerek, "Hastalar bazen yıllarca tedavi arayışına girmekte, ancak çözüm bulamamaktadır. Ancak, hastanemizde uyguladığımız tedavi yöntemleriyle bu sorun ortadan kaldırılmaktadır" dedi. Son iki yıldır bu tedaviye yönelik hizmet veren hastane, şehir dışından da gelen hastalarla büyük bir ihtiyaç karşılıyor.

15 YIL SONRA GELEN ŞİFA

Lenfödem tedavisi alan hastalar arasında 58 yaşındaki Güler Adıyaman da yer alıyor. 15 yıl önce trafik kazası geçiren ve ayaklarında şişlik oluşan Adıyaman, birçok hastaneyi gezmesine rağmen tedavi bulamamıştı. Ancak İlker Çelikcan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'ne başvurduktan sadece 5 gün sonra ayaklarındaki şişlikler azalmaya başladı. Adıyaman, "Burada tedavi olduğumu öğrenen herkesin buraya gelip şifa bulmasını tavsiye ediyorum" diyerek tedavi sürecindeki olumlu gelişmeleri paylaştı.