GES Projeleri için ek süre talebi

Dağlıoğlu Enerji Yönetim Kurulu ve BTSO Enerji Konseyi Başkanı Erol Dağlıoğlu, güneş enerjisi yatırımlarında yerli hücre kullanımını zorunlu kılan yeni düzenlemenin uygulanma süresinin uzatılmasını istedi.

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2024 17:24
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2024 17:24

Yerli güneş paneli hücresi kullanımının zorunlu hale getirilmesiyle ilgili olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın aldığı karar, sektörde önemli tartışmalara yol açtı. Sektör temsilcileri, bu kararın hayata geçirilmesi için verilen sürenin yetersiz olduğunu belirterek, uzatma talebinde bulundu.

Bakanlığın, yerli üretimi desteklemek amacıyla GES yatırımlarında yerli güneş paneli hücresi kullanımını zorunlu kılan tebliği, sektörde önemli yankı uyandırdı. Bu kararın, ülke ekonomisi ve üretim kapasitesinin güçlenmesi açısından doğru bir adım olduğu vurgulanırken, uygulama süreciyle ilgili endişeler de dile getirildi.

Sektörün önde gelen isimlerinden biri olan Erol Dağlıoğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yerli hücre kullanımının zorunlu hale getirilmesinin önemli bir adım olduğunu ancak yatırımcıların ve EPC firmalarının bu karara uyum sağlaması için yeterli zamanın verilmediğini belirtti. Dağlıoğlu, “Bu kararın hayata geçiş sürecinde yatırımcıların ve EPC firmalarının yeterli zamanı olmalıdır” diyerek, Bakanlığın 28 Şubat 2025 tarihine kadar verdiği erteleme süresinin projeleri tamamlamak için yeterli olmadığını ifade etti.

Dağlıoğlu, devam eden projelerin aksamaması ve yeni yatırımların yerli hücre şartına uyum sağlayabilmesi için tebliğin 2025 yılı sonuna kadar ertelenmesi gerektiğini savundu. EPC firmalarının hazırlık süreci ve imalatların tamamlanması için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu belirten Dağlıoğlu, “Süre uzatılmazsa hem firmalar hem de devam eden GES yatırımları ciddi şekilde etkilenecek. Üretim süreçlerinin aksamaması ve karbon ayak izinin azaltılması için bu süre çok kritik” dedi.

GES yatırımı yapacak firmaların da yerli hücre kullanımını desteklediğini vurgulayan Dağlıoğlu, “Bu doğru bir karar. Yerli üretimin artırılması ülkemiz için stratejik öneme sahip. Ancak devam eden projelerin de önünü açmak gerekiyor” dedi. Bakanlığın bu konuda hassas davranacağına olan inancını dile getiren Dağlıoğlu, “Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mehmet Fatih Kacır’ın, EPC firmaları ve yatırımcıların mağduriyet yaşamaması adına doğru adımlar atacağına inanıyoruz” diye ekledi.