Bursa'nın önde gelen sanayi firmalarından ERMAKSAN, 2014 yılında başlattığı Ar-Ge çalışmaları kapsamında, özellikle uzay ve havacılık sanayisine yönelik geliştirdiği 3 boyutlu metal yazıcılarına bir yenisini daha ekledi. Dünya genelinde yalnızca birkaç ülkenin üretebildiği büyük ölçekli metal yazıcıları, ERMAKSAN tarafından yerli olarak üretilerek Türk sanayisinin hizmetine sunuldu.
Firma, 800 milimetre çapına kadar üretim yapabilen metal yazıcılarıyla özellikle savunma, havacılık, medikal ve eğlence sektörlerinde önemli bir inovasyon sağlıyor. ERMAKSAN Yönetim Kurulu Başkanı Erol Özkayan, yaptığı açıklamada, eklemeli imalatın dünyada yeni bir teknoloji olduğunu ve bu teknolojinin ithalat ve ihracatının, ülkelerin özel izinlerine tabi olan büyük ölçekli yazıcılarla yapıldığını belirtti.
STRATEJİK ÜRÜNLERDE YERLİLEŞTİRMEÖzkayan, bu devrim niteliğindeki yazıcıların, savunma sanayisi ve havacılık sektöründe kritik ürünlerin daha ucuz ve seri üretimine imkan tanıdığını vurguladı. Ayrıca, titanyum, inconel ve alüminyum gibi malzemelerle üretim yapılabilen bu yazıcıların; uçak motoru fanlarından medikal cihazlara kadar birçok farklı alanda yenilikçi çözümler sunduğuna dikkat çekti.
"Bu alanda kendimizi sürekli geliştiriyoruz ve daha büyük çapta makineler üretmeyi hedefliyoruz. Şu anda, dünyada sadece bir Amerikan firması 800 milimetreye 800 milimetre boyutlarında üretim yapabilen dev bir yazıcı üretiyor. Biz de bu makineleri kendimiz üretiyoruz ve savunma sanayisinde kullanımı hızla artıyor," diyen Özkayan, teknolojinin ilerleyen yıllarda daha da gelişeceğini ifade etti.
GELECEĞİN TEKNOLOJİSİ: SINIRSIZ ÜRETİM İMKANLARIERMAKSAN'ın eklemeli imalat müdürü Muzaffer Çakmak, şirketin kurduğu dünyanın en büyük eklemeli imalat merkezlerinden birine de dikkat çekti. Çakmak, dört lazerli yazıcılar sayesinde 800x800 milimetre çapında daha hassas üretim yapılabildiğini belirtti ve bu makinelerin motor blokları gibi büyük parçalarda da kullanılabileceğini ifade etti.
Çakmak, "Teknoloji çok hızlı ilerliyor. Önümüzdeki 5-10 yıl içinde her fabrikanın, her işletmenin AR-GE çalışmalarında bu cihazlar yerini alacak. Bu yazıcılarla drone, İHA, SİHA, hava ve kara araçları gibi savunma sanayi ürünleri üretilebilecek. Üretimin sınırları artık hayal gücüne kalmış durumda" dedi.