Bursa Teknik Üniversitesi'nin yol haritası belli oldu

Bursa Teknik Üniversitesi'nin 2030 ve sonrası için stratejik planını oluşturmak amacıyla, kamu, STK'lar, özel sektör temsilcileri ve akademisyenlerin katılımıyla 19-20 Nisan 2024 tarihlerinde "BTÜ Arama Konferansı" gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 26.08.2024 14:19
Haber Güncellenme Tarihi: 26.08.2024 14:19

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın da katıldığı bu iki günlük konferansta, BTÜ’nün gelecekteki yol haritasını belirlemek için beş ana odak grubunda çeşitli fikirler tartışıldı. Bu odak grupları; “Yükseköğretimde Liderlik, Yönetim, Kalite”, “Eğitim ve Öğretim”, “Araştırma ve Geliştirme”, “Uluslararasılaşma” ve “Toplumsal Katkı” başlıkları altında toplandı.

İlk grup, liderlik, yönetim ve kalite sistemlerine dair önerilerini sundu. Tartışmalar sonucunda, BTÜ’de yönetici yetkinlik izleme ofisinin kurulması, rotasyon uygulamalarının getirilmesi, dijital yol haritasının oluşturulması ve dijital yönetim ortamlarının geliştirilmesi gibi öneriler öne çıktı. Ayrıca, sektör öncülerine yönelik bilgi üretim merkezi kurulması fikri de gündeme geldi.

Eğitim ve Öğretim Grubu, eğitim programlarına dair kapsamlı öneriler sundu. Bu öneriler arasında programların güncellenmesi, disiplinler arası eğitim fırsatlarının artırılması, deneyim temelli aktif öğrenme yöntemlerinin benimsenmesi, yerinde ve iş başında eğitim uygulamalarının geliştirilmesi, çeşitli dillerde eğitim programlarının açılması, bir eğitim iyileştirme merkezinin kurulması, kişiselleştirilmiş eğitim uygulamalarının uygulanması, sanal eğitmenlerin kullanılması, öğrencilerin gelişimlerinin sürekli izlenmesi ve öğrenmeyi öğretme gibi konular yer aldı

SEKTÖREL AR-GE RAPORLAMASI

Araştırma ve Geliştirme Grubu, sektörel Ar-Ge raporlarının hazırlanması, Ar-Ge arama konferanslarının düzenlenmesi, odaklanmış ve çok disiplinli araştırmaların teşvik edilmesi, bir Ar-Ge yol haritasının belirlenmesi, yapay zeka deneme atölyelerinin kurulması, Ar-Ge dekanlığının oluşturulması, uzaktan Ar-Ge uygulamalarının başlatılması ve Ar-Ge sonuçlarının ticarileştirilmesine yönelik çeşitli öneriler sundu

TOPLUM VERİ YÖNETİM PLATFORMU OLUŞTURULACAK

Topluma Katkı Grubu, üniversitenin topluma katkısını artıracak bir dizi öneri sundu. Bu öneriler arasında sosyal sorunlara çözüm geliştirecek merkezlerin kurulması, öğrencilerin kamu ve özel sektörle ortak projeler yapması, kadın ve aile konularının öne çıkarılması, topluma zarar verebilecek algı yönetimlerinin önlenmesi, bağımlılıkla mücadele ve yaşlılara destek projelerinin yürütülmesi, toplum 7.0 çalışmalarının başlatılması, topluma hizmet edecek bir veri yönetim platformunun kurulması ve bir teknoloji yol haritasının geliştirilmesi yer aldı

ULUSLARARASI ÇAPTA PROJELER

Uluslararasılaşma Grubu, üniversitenin uluslararası alandaki görünürlüğünü ve yetkinliğini artırmak için çeşitli fikirler geliştirdi. Bu fikirler arasında uluslararası kültür festivalinin düzenlenmesi, Erasmus günlerinin yapılması, yabancı fahri öğretim üyelerinin sayısının artırılması, uluslararası projelerde yer alma kapasitesinin güçlendirilmesi, uluslararası sosyal ağların kurulması ve ortak yayınların teşvik edilmesi, uluslararası STK’lar ve diğer ilgili kurumlarla iş birliğinin artırılması, çok dilli eğitim, öğretim ve araştırma modellerinin uygulanması gibi öneriler öne çıktı.

REKTÖR ÇAĞLAR: İZLEME TAKIMI GELİŞMELERİ TAKİP EDECEK

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın BTÜ Arama Konferansı’nı “Türk yükseköğretiminde son yıllarda görülmüş en önemli yenilik” olarak tanımadığını hatırlatan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, “Nisan ayında 2 gün boyunca çok verimli bir konferans gerçekleştirdik. Bu konferans ile Üniversitemizin mevcut durumunu, şehrimizin ve bölgemizin potansiyelini, ülkemizin yeni yüzyıldaki yerini ve dünyadaki trendleri dikkate alarak, “2030 yılı ve sonrasında Üniversitemizi nerede görmek istiyoruz” sorusuna paydaşlarımız ile birlikte cevap aradık. Konferansın organizasyonu, yürütülmesi ve sonrasında sonuç raporunun hazırlanması aşamalarındaki emekleri için konferans koordinatörümüz Prof. Dr. Ercan Öztemel hocamıza çok teşekkür ediyorum. Ortaya çıkan 750 görüş ve öneri tek tek değerlendirilerek bu raporda toplandı. Bu rapor, ilgili birimlerimiz tarafından detaylı bir şekilde incelenerek, uygun olan önerilerin hayata geçirilmesi için aksiyon planları oluşturulacak. Bizler Arama Konferansı’nda ortaya koyulan her bir önerinin değerlendirilmesinin takipçisi olacağız. Kuracağımız izleme takımı ile gelişmeleri yakından takip ederek, iyi uygulamaları üniversitemiz içinde paylaşacağız. Bu doğrultuda konferansta emeği geçen ve üniversitemizin yol haritasını belirlerken yanımızda olan tüm paydaşlarımıza ve katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.