Bursa Şehreküstü adı nereden geliyor?

Bursa’nın merkezinde yer alan ve tarihi dokusuyla dikkatleri üzerine çeken Şehreküstü semtinin adı nereden geliyor? Bölgede yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği tarihi mekanlar ve her gün binlerce kişinin geçtiği Şehreküstü isminin anlamına gelin birlikte bakalım.

Haber Giriş Tarihi: 26.08.2024 09:16
Haber Güncellenme Tarihi: 26.08.2024 09:16

Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olan Bursa içerisinde çok sayıda tarihi eser ve gezilecek yerleri barındıran Türkiye’nin en büyük dördüncü şehri.

Bursa, 3 milyonu aşan nüfusuyla çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Nüfusu yılda ortalama 50 bin kişi artan Bursa’da birbirinden önemli tarihi alanlar da bulunmaktadır.

Osmangazi ilçesinde bulunan Şehreküstü Bursa’nın en önemli meydanlarından biri olarak bilinmektedir. Meydan aynı zamanda Fomara veya 15 Temmuz Demokrasi Meydanı olarakta bilinmektedir.

Şehreküstü, Bursa’da tarihi mekanların merkezi konumunda bulunmaktadır. Meydandan Cumhuriyet Caddesi, Hanlar Bölgesi, Kapalı Çarşı ve Ulu Camii’ye yürüyerek gidilebilmektedir. Aynı zamanda Osman Gazi ve Orhan Gazi’nin türbelerinin de bulunduğu Tophane ve Bursa Surları’na da yakın mesafededir.

Bosna Herkes’in başkenti Saraybosna’da bulunan çeşmenin orijinaline uygun bir şekli Şehreküstü meydanında da inşa edilmiştir. Orijinaline uygun bir şekilde inşa edileren çeşme Saraybosna Starigrad Kardeşlik Çeşmesi adıyla hizmete sunulmuştur.

Şehreküstü meydanında aynı zamanda Osman Gazi’nin heykeli de bulunmaktadır.

Ulaşım açısından da yoğun yaya trafiğinin yaşandığı Şehreküstü’nde aynı isimle bir metro istasyonu da bulunmaktadır.

Peki her gün binlerce kişinin geçtiği, Bursa Şehreküstü isminin anlamı nereden geliyor? Şehreküstü isminin hikayesine gelin birlikte bakalım.

ŞEHREKÜSTÜ ANLAMI NEREDEN GELİR?

Şehre-küstü, Farsça “şehir” ve Türkçe “küsmek” sözcüklerinin birleşimiyle oluşmaktadır. Şehre küstü tabiri Osmanlı kültüründe kentin nüfusunun büyüyüp artmasıyla şehrin dış kısımlarına daha sonradan eklenen bazı mahalle ve semtler için kullanıların bir terimdi.

Anadolu'da bu isimde birçok yerleşim merkezi bulunsa da bu ifadeye 14. yüzyıla dek rastlanılmamaktadır. Şehreküstü isminin en erken örneği Bursa’dadır.

Bölgede, Tarihi Pars Bey (Şehreküstü) Camii, Pirinç Han, Eski İpek Han ve Ulu Çarşı bu bölgede bulunur.

ŞEHREKÜSTÜ'NÜN TARİH ÖNEMİ

Tarihi Yapılar: Şehreküstü, tarihi Pars Bey (Şehreküstü) Camii, Pirinç Han, Eski İpek Han ve Ulu Çarşı gibi önemli yapıları bünyesinde barındırır. Bu yapılar, semtin tarihi ve kültürel zenginliğini yansıtan önemli mirasıdır.

Ticaret Merkezi: Geçmişte olduğu gibi günümüzde de Şehreküstü, canlı bir ticaret merkezidir. Özellikle el sanatları ve hediyelik eşyaların satıldığı dükkanlar, semtin ekonomisine önemli katkılar sağlar.

Kültürel Etkinlikler: Şehreküstü, zaman zaman çeşitli kültürel etkinliklere ev sahipliği yapar. Sanat atölyeleri, sergiler ve festivaller, semtin kültürel atmosferini zenginleştirir.

ŞEHREKÜSTÜ'NÜ NEDEN ZİYARET ETMELİSİNİZ?

Şehreküstü'nde tarihi yapıları gezerek, Bursa'nın geçmişine yolculuk yapabilirsiniz. Semtteki küçük restoran ve kafelerde, Bursa'ya özgü lezzetleri deneyebilirsiniz. Şehreküstü'nden el yapımı hediyelikler ve eşsiz ürünler satın alabilirsiniz.

Şehirde tarihi mekanları gezmek ve kültürel değerleri görmek isterseniz Şehreküstü bölge olarak tam size göre bir yer.