Bursa sağlık için yürüyecek!

Bursa'da Halk Sağlığı Haftası nedeniyle “Bursa Sağlığına Yürüyor” etkinliği gerçekleştirilecek.

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2024 14:11
Haber Güncellenme Tarihi: 09.09.2024 14:11

Bursa Büyükşehir Belediyesi, "Halk Sağlığı Haftası" kapsamında bu akşam saat 18.30'da “Bursa Sağlığına Yürüyor” sloganıyla Cumhuriyet Caddesi'nde bir yürüyüş düzenleyecek.

Etkinlikte, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de yer alacak. Yürüyüş, halk sağlığını teşvik etmeyi ve toplumsal farkındalığı artırmayı amaçlıyor.

HALK SAĞLIĞI HAFTASI HAKKINDA

Türkiye, dünyada en sık görülen ve en fazla ölüme ve engelliliğe yol açan bulaşıcı olmayan hastalıklarla (kalp ve damar hastalıkları, kanserler, diyabet ve kronik hava yolu hastalıkları) mücadelede önemli bir hedef belirlemiştir. Ülkenin 2025 yılına kadar bu hastalıklar nedeniyle 70 yaş altı ölümleri %25 oranında azaltmayı hedeflediği bildirilmektedir.

Aile hekimleri, obezite, hipertansiyon, diyabet ve kardiyovasküler risk taşıyan hastaların, yaşlı bireylerin ve sağlıklı bireylerin tarama ve izlem işlemlerini düzenlemektedir.

18 yaş ve üstündeki bireyler, aile hekimine başvurarak yılda en az bir kez kan basıncını, boy, kilo ve bel çevresini ölçtürebilir. Kan basıncı yüksek olan kişiler için aile hekimi, teşhis koymak amacıyla ek ölçümler ve tetkikler talep edebilir.

40 yaş ve üstündeki bireyler, yılda en az bir kez aile hekimine başvurarak kan şekerlerini ölçtürebilirler. Kan şekeri yüksek çıkan bireyler için de aile hekimi, ilave ölçümler ve tetkikler isteyebilir. Hipertansiyon, diyabet veya obezite hastalarının tedavi planlarını aile hekimi belirleyecek ve takibini sağlayacaktır. Gerekli durumlarda uzman hekime sevk edilebileceklerdir.

Aile hekimleri, ayrıca sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık yapacak ve sağlıklı hayat merkezlerinden diyetisyen, fizyoterapist, psikolog gibi profesyonellerden destek alınmasını sağlayacaktır. Hastalar, E-nabız sistemi üzerinden kendi tedavi planlarını görüntüleyebilir ve evde ölçtükleri kan basıncı değerlerini sisteme ekleyebilirler.

40 yaş ve üstündeki bireyler, aile hekimlerine başvurarak kardiyovasküler risk değerlendirmesi yaptırabilirler. Bu değerlendirme, yaş, cinsiyet, sigara kullanımı, kan basıncı ve total kolesterol gibi bilgileri içerir ve 10 yıl içinde kalp damar hastalıklarından ölme riski hesaplanır.

65 yaş ve üstündeki bireyler, yılda en az bir kez aile hekimine başvurarak genel sağlık durumlarını değerlendirebilirler. Aile hekimi, gerekli laboratuvar testlerini yapacak, günlük yaşam aktiviteleri, zihinsel faaliyetler ve beslenme durumunu inceleyecek ve kullanılan ilaçları gözden geçirecektir.