Bursa olası bir depreme karşı dirençli hale getiriliyor

Bursa, 1999 Marmara depreminden sonra JICA ile birlikte ‘Deprem Risk Azaltma ve Önleme Planlaması Projesi’ni başlatarak, deprem riski yüksek alanları belirlemeyi amaçlıyor. Proje, 2026'da tamamlanacak ve Bursa’nın doğal afetlere karşı daha dayanıklı hale gelmesine katkı sağlayacak.

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2024 11:20
Haber Güncellenme Tarihi: 27.09.2024 11:20

Bursa, 1999 Marmara depreminden sonra zemin etütleri yapmak üzere Sismik Zemin Tehlike Değerlendirme Projeleri'ni hayata geçiren Bursa Büyükşehir Belediyesi, JICA ile iş birliği içinde ‘Deprem Risk Azaltma ve Önleme Planlaması Projesi’ni aktif bir şekilde sürdürüyor.

ÖNEMLİ ÇIKTILAR ELDE EDİLDİ

Projenin ilk aşaması, Bursa’da muhtemel bir depremde yüksek hasar riski taşıyan alanların belirlenmesini hedefliyor. Bu süreçte, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve ilgili paydaşlardan kapsamlı veriler toplanmış, alanında uzman akademisyenlerden oluşan bir bilim kurulu da öneriler sunarak projeye yön veriyor. Yapılan analizler sonucunda, ‘deprem tehlike değerlendirmesi’ ve ‘bina risk değerlendirmesi’ gibi önemli çıktılar elde edildi.

İkinci aşamada, altyapı ve kamu binalarının risk değerlendirmeleri ile kentsel dirençlilik planları üzerinde çalışılmaya başlandı. Bu aşama, olası bir depremde zarar görebilecek olan kamu binaları, köprüler, bağlantı yolları ve altyapıların tespit edilmesini amaçlanıyor.

STRATEJİK ÇÖZÜMLER GELİŞTİRİLECEK

Ayrıca, kritik yol ağlarının belirlenmesi de bu aşamanın önemli bir parçası. Elde edilen verilerle, kentsel dönüşüm için öncelikli alanlar tanımlanacak ve bu süreçte kentsel dirençlilik planı, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Çevre Düzeni Planı ile entegre edilecek. Böylece Bursa’nın doğal afetlere karşı daha güvenli, dirençli ve sürdürülebilir bir şehir olması için stratejik çözümler geliştirilecek.

Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, JICA temsilcileri ve diğer paydaşlarla bir araya geldi.

Halisçelik, JICA ile iş birliğinin 2021 yılında başladığını ve projenin 42 ay süreceğini belirterek, 2026 yılının sonunda projeyi tamamlamayı hedeflediklerini ifade etti.

AKILLI, DİRENÇLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BURSA

Deprem konusunda birçok kurumun farklı projeler yürüttüğünü vurgulayan Halisçelik, bu tür çalışmaların, ancak tüm kurum ve kuruluşların iş birliği ile anlam kazanacağını dile getirdi. Bursa’nın kaynaklarının ekonomik ve verimli kullanılmasını önemsediklerini belirterek, akıllı, dirençli ve sürdürülebilir bir kent oluşturmayı amaçladıklarını vurguladı.

Proje Danışmanı Prof. Dr. Şerif Barış ise, Japonya'nın deprem konusundaki deneyimlerinden yararlanmanın önemine dikkat çekti. Barış, Bursa’nın olası depremdeki risklerini azaltmayı amaçladıklarını ve Bursa modeli oluşturarak diğer kentlere örnek olmayı hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, çalışmalara toplumun tüm kesimlerinin katılımının gerekliliğine vurgu yaptı.

PROJE BURSA'YI DEPREME HAZIRLAYACAK

JICA Takım Lideri Shinichi Fukasawa, projenin temel amacının Bursa’yı olası bir depreme karşı hazırlamak olduğunu belirterek, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve diğer paydaşlarla ortak çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

Projenin sonunda risk ve tehlike analizi, kentsel dirençlilik planının hazırlanması ve bu planın mevcut afet planları ile entegrasyonu gibi üç ana çıktıyı hedeflediklerini belirtti. Bu çalışmalar, Bursa'nın doğal afetlere karşı daha dirençli bir şehir haline gelmesine katkı sağlamayı amaçlıyor.