Bursa'nın ilk adı nedir?

Türkiye'nin büyükşehirleri arasında yer alan Bursa'nın tarihi merak ediliyor. Arama motorları üzerinden yapılan araştırmanın ardından, "Bursa'nın ilk adı nedir?" sorusuna yanıt bulundu. Peki, Bursa'nın ilk adı nedir? İşte Bursa'nın tarihi...

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2024 16:00
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2024 16:00

Bursa, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, zengin kültürel ve tarihi bir geçmişe sahiptir. Hisar bölgesinde yapılan kazılar, şehrin tarihinin MÖ 2500-2700 yıllarına kadar uzandığını göstermektedir. Bununla birlikte, Akçalar Aktopraklık kazılarında elde edilen bulgular, Bursa il sınırları içindeki eski uygarlıkların varlığının 8500 yıl öncesine kadar gittiğini ortaya koymuştur.

ANTİK DÖNEM

Bursa, MÖ 4. yüzyılda Bitinya Devleti'nin kurulmasına kadar çeşitli kolonilerin ve ülkelerin hâkimiyetindeydi. Ünlü tarihçi Herodot’a göre, o dönemde Bursa ve çevresinde var olan tek kent, MÖ 12. yüzyılda kurulan Cius (Gemlik) idi. Apamea (Mudanya) ise MÖ 10. yüzyılda kurulduğu tahmin edilmektedir. Uluabat Gölü üzerinde yer alan Apollonia (Gölyazı) da, MÖ 6. yüzyıldan önce kurulmuş olabilir.

Lidyalıların egemenliği altına giren Bursa, daha sonra Persler tarafından kontrol altına alınmıştır. Bu süreçte, bölge büyük tahribatlar yaşamış, Yunan göçmenleri Marmara kıyılarına yerleşmiştir. Dedalses, Perslere karşı savaşarak bağımsız bir Bitinya Devleti kurmuştur.

ROMA VE BİZANS DÖNEMİ

Bursa’nın kent statüsüne yükselmesi ve surlarla çevrilmesi, Bitinya kralı I. Prusias döneminde gerçekleşmiştir. Bu dönemde Kartaca kralı Hannibal, Roma İmparatoru ile savaşı kaybettikten sonra Bursa’ya sığınmış, onun onuruna Bursa Kalesi’ni inşa etmiştir. MÖ 74 yılında Roma’ya bağlanan Bitinya Krallığı, uzun süre Roma egemenliğinde kalmıştır. MS 395 yılında ise Roma İmparatorluğu'nun ikiye bölünmesiyle Bursa, Bizans yönetiminde kalmıştır. Ayrıca  Kente Prusa adı verilir.

Bursa, MS 500’lerde ipek üretimine başlamış ve bu dönemde doğal sıcak suları ile küçük bir kaplıca kentine dönüşmüştür. İmparator Justinianus zamanında Pythia’da (Çekirge) yeni hamamlar yaptırılmıştır.

TÜRKLERİN BURSA'YA GİRİŞİ

Müslümanların Bursa’ya ilk kez Abbasiler döneminde, 8. yüzyılda geldiği bilinmektedir. Türkler ise Bursa bölgesine 1080 yılından sonra gelmiş, İznik 1081-1097 yılları arasında Anadolu Selçuklu Devleti’nin başkenti olmuştur. 1097’de bölge, Haçlı Savaşları sırasında Haçlıların eline geçmiştir. Bizans İmparatorluğu’nun başkenti İznik olunca, Bursa 14. yüzyıla kadar Bizans yönetiminde kalmıştır.

OSMANLI DÖNEMİ

Bursa, Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey’in kuşatmasının ardından, 6 Nisan 1326'da oğlu Orhan Bey tarafından teslim alınmış ve Osmanlıların başkenti olmuştur. Osman Gazi, vasiyeti gereği Tophane’deki Gümüşlü Kubbe’ye gömülmüştür. Bursa, Osmanlı hâkimiyetinde ilk 200 yıl boyunca büyük gelişmeler göstermiş, imparatorluğun başkenti olma özelliğini taşımıştır. Edirne’nin fethedilip başkent yapılmasından sonra, Bursa, Anadolu’nun önemli bir merkezi olarak değerini korumuştur.

1900’lerin başında Hüdavendigar Vilayeti sınırları içinde yer alan Bursa, 1877’de belediye yönetimine kavuşmuştur. Birinci Dünya Savaşı sonrası, Bursa 8 Temmuz 1920 tarihinde Yunanlılar tarafından işgal edilmiştir. Şehrin işgali, tüm ülkede büyük bir üzüntü yaratmış ve TBMM kürsüsüne siyah bir örtü örtülmüştür. Bursa, 2 yıl, 2 ay, 2 günlük işgalin ardından 11 Eylül 1922'de kurtulmuştur.