15. yüzyılda, Fatih Sultan Mehmet dönemi sadrazamı Mahmut Paşa tarafından inşa ettirilen Fidan Han (Mahmut Paşa Hanı), Bursa’nın Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nde, Tuzpazarı aksı üzerinde yer alan tarihi bir yapıdır. İstanbul’daki Mahmutpaşa Külliyesi’ne gelir sağlamak amacıyla yaptırılan han, kısa sürede Saman Pazarı bölgesinde “Saman Pazarı Hanı” olarak da anılmaya başlanmıştır. Bir dönem burada fidan satışı yapıldığı için halk arasında "Fidan Han" adıyla anılır hale gelmiştir.
Fidan Han’ın eski ihtişamını koruyamadığını belirten esnaf, hanın zarafetiyle birlikte samimiyetinin de kaybolduğunu ifade etti.
Handa yarım asrı deviren Abdülkadir Kavaklıgil, çocukluğundan beri bu hanın içinde yetiştiğini ve 1952 yılından bu yana faaliyet gösterdiklerini belirtti. Hanın geçmişi ve güncel durumu hakkında duygularını şu şekilde aktardı:
“Bin dokuz yüz elli iki senesinden beri Bu handayım. Babamın mesleğini devraldım; ancak hanın eskiden sunduğu samimiyet ve sıcaklık artık gözle görülür derecede azalmış durumda. Üst katlarda duvarların boyaları ve kireçleri dökülmüş, kimse uğramıyor. Alt katta ise kahve mekanları hâkim. Eskiden birbirimize destek olur, sıkıntımız olduğunda hemen yardımcı olurduk; şimdi ise modern yaşamın yüksek kiraları ve yapısal sorunlar nedeniyle bu geleneksel atmosfer kaybolmuş durumda.”
Hanın çatı sorununa ve yapıdaki tamirat eksikliklerine de dikkat çeken Kavaklıgil, “Belediye ve vakıfların ilgisini çekemeyen han, tamirat için sürekli beklemede. Eski bekçilerin yerini artık biz alıyoruz ama bu durumun sürdürülebilir olmadığını düşünüyorum.” dedi.
Kavaklıgil, hanın alt katındaki esnafın ekonomik zorluklarını, üst kattaki terk edilmiş alanları ve hanın uzun zamandır ihmal edildiğini vurgularken, “Günümüz esnafı eski samimiyeti, komşuluk ilişkilerini yitirmiş durumda. Hanın modern yaşamın baskısıyla tarihsel dokusunu koruması için acil restorasyon ve düzenlemelere ihtiyaç var.” dedi.