Bursa'dan ses oldular: Kadın cinayetleri son bulsun!

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Bursa Şubesi, son dönemlerde artış gösteren kadın cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla bir basın açıklaması yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2024 13:44
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2024 13:44

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Bursa Şubesi, son zamanlarda artan kadın cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla Fatih Sultan Mehmet Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi. Koordinasyon Sorumlusu Cansu Güler burada açıklamalarda bulundu. Cansu Güler açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Geçtiğimiz günlerde, İstanbul'da Semih Çelik tarafından İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil vahşice katledildi. İkbal defalarca kez tehdit edildi, şikayet etti, yardım istedi. İstanbul’un surlarında bir kadın öldürüldü ve bir kez daha gördük ki, yetkililer kadınların yaşam hakkını koruyamadı. Yine İstanbul'da bir kadın arkadaşımız sokak ortasında iki erkek tarafından taciz edildi ve failler serbest bırakıldı. Ancak tepkilerden sonra gözaltına alınıp tutuklandılar. Kadınların yaşam hakkı bu kadar mı önemsiz? Daha bu haberleri sindiremeden, Mersin'de Sonay Öztürk'ün birlikte olduğu erkek tarafından öldürüldüğünü öğrendik. Tüm bunlar tesadüf değil. Kadın cinayetlerinin ve şiddetin sistematik olarak arttığını biliyoruz. Kadına ve çocuğa yönelik suçlardan kaydı olan failler ellerini kollarını sallayarak geziyor. Ve kendilerinde kadınların yaşam hakkını dahi ellerinden alabilecek cesareti buluyorlar.

‘BU TABLO TESADÜF DEĞİL’

Sözlerine devam eden Güler, eylül ayında 34 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü, 20 kadının ise şüpheli şekilde hayatını kaybettiğini açıkladı. Güler, “Bu tablo tesadüf değil. Kadınlar yaşamları boyunca korunamıyor, öldürüldüklerinde ise sadece taziye mesajları ile geçiştiriliyor. Kadınlar artık taziye mesajlarınızı görmek istemiyor. Yaşarken korunmak ve öldürülmemek istiyorlar. Kadınlar, 6284 sayılı Kanun’un uygulanmasını istiyor. Çünkü biliyorlar ki, kendilerini yaşatacak olan bu kanundur. 6284'e yönelik saldırılar, kadınların yaşam hakkını tartışmaya açmak demektir. Kimse kadınların yaşam hakkını tartışmaya açamaz, açmaya kalkmasın!” dedi.

"SEFERBERLİK KADINLARA GÜÇ VERECEK"

Yakın zamanda 6284 Seferberliği başlattıklarını dile getiren Güler, "Her yerde anlatacağız bu kanunu, tüm kadınlarla birlikte uygulattıracağız. Bu seferberlik kadınlara güç verecek! Sevgili kadınlar, her kim ki şiddet karşısında gözünü kulağını kapatıyorsa, görevini ihmal edip kadınların öldürülmesine neden oluyorsa, her birinin tek tek peşine düşeceğiz. Polisler, jandarmalar, savcılar, hakimler, bakanlık çalışanları… Hiç fark etmez. Kadınlar öldürülürken nasıl rahat oturuyorsunuz? Göreviniz kadınları yaşatmak, biz size bu görevinizi unutturmayacağız! Sevgili kadınlar, gelin bu gidişatı birlikte değiştirelim. Kadın cinayetlerini birlikte durdurabiliriz, durduracağız. Hepinizi bu mücadeleye omuz vermeye çağırıyoruz. Gelin kadınları yaşatalım, 6284’ü uygulatıp kadın cinayetlerini durduralım." dedi.