Bursa Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı iki fidanlıkta yılda 2 milyondan fazla fidan ve yaklaşık 5 ton tohum üretilerek Bursa ve çevre illerin ağaçlandırma çalışmalarına katkı sağlanıyor.
Bursa Orman Fidanlık Müdürlüğü’nün 1960 yılında kurulan Osmangazi ve Yenişehir’deki 61 hektarlık üretim alanında 150 farklı türde fidan yetiştiriliyor. Ayrıca Karacabey, Mustafakemalpaşa ve Yalova’daki toplam 70 hektarlık alanda doğal yollarla toplanan tohumlar, ıslah edilerek yeni fidanların üretiminde kullanılıyor.
Fidanlıkta fıstıkçamı, kızılçam, çınar ve kavak gibi orman ağaçlarının yanı sıra defne, lavanta, kekik gibi tıbbi ve aromatik bitkiler ile peyzaj amaçlı süs bitkileri yetiştiriliyor.
Yetiştirilen fidanlar, başta yanan orman alanlarının yeniden ağaçlandırılması olmak üzere, planlı orman projelerinde ve kamu kurumlarının peyzaj çalışmalarında değerlendiriliyor. Ayrıca, özel sektör için ıhlamur, himalaya sediri, lale, sığla, akçaağaç, dişbudak, erguvan ve manolya gibi farklı türlerde büyük boy fidan üretimi de yapılıyor.
Bursa Orman Bölge Müdürü Erdal Şahan, bölgedeki fidan yetiştiriciliğinin 1960’lı yıllara dayandığını belirterek, o dönemde Bursa ve çevre illerin orman ihtiyacını karşılamak amacıyla en uygun alanların seçildiğini ifade etti.
Bugün 37 personelle yürütülen çalışmalar kapsamında üretilen fidanlar, sadece orman sahalarında değil, okullar, kamu binaları ve dini mekânların çevre düzenlemelerinde de kullanılıyor. Ayrıca ormancılık haftası gibi etkinliklerde vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtılıyor.
Fidan üretim kapasitesiyle Bursa ve çevresindeki orman varlığının artırılmasına büyük katkı sunan bu fidanlıklar, doğanın korunması ve yeşil alanların genişletilmesi konusunda önemli bir rol oynuyor.