Bursa’da yeni elektrikli araçlar üretiliyor

Bursa Teknik Üniversitesini (BTÜ), TEKNOFEST Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları’nda temsil edecek öğrenciler çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 05.08.2024 10:14
Haber Güncellenme Tarihi: 05.08.2024 10:14

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), TEKNOFEST Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları’nda temsil edilecek öğrencileri için yoğun bir çalışma süreci geçiriyor. BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, gece gündüz demeden çalışan öğrencileri desteklemek amacıyla atölyeleri ziyaret ederek, yarışa hazırlanan araçlar hakkında bilgi aldı.

"HER ZAMAN YANINIZDAYIZ, YETER Kİ ÜRETİN"

TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali çerçevesinde düzenlenen yarışmalara Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) büyük bir başarı ile katılıyor. Üniversite, 10 farklı kategoride 15 takım ile finale kalmayı başardı. Finalist takımlar, bu yıl da derece elde edebilmek için üniversitenin atölyelerinde 7/24 çalışma temposu ile hazırlıklarını sürdürüyor. Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları'na en iyi elektrikli araçlarla katılmak isteyen öğrencileri desteklemek amacıyla BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Bayhan ve Teknoloji Yarışmaları Koordinatörü Prof. Dr. Hüseyin Lekesiz, Yıldırım Bayezid Yerleşkesi'ndeki atölyeleri ziyaret ederek öğrencilerle bir araya geldi.

Burada bir konuşma gerçekleştiren Rektör Çağlar, “TEKNOFEST yarışmalarındaki çalışmalarınız ve emeklerinizle bizlere her yıl gurur yaşattınız. Teknoloji Yarışmaları Koordinatörlüğü’müzün desteğiyle daha verimli ilerleyeceğinize inanıyoruz. Bu yıl da yaratıcı ve etkili araçlarınızla başarıya ulaşacağınıza eminim. Her zaman yanınızdayız, yeter ki üretin” dedi. 

Elektrikli Araçlar ve Otonomi Topluluğu Başkanı Melis Sultan Erdoğan, Elektromobil ve Hidromobil kategorilerinde yarışlara katılacakları otomobiller hakkında bilgi verdi. Erdoğan, “Topluluk bünyemizdeki Sancar ve Atak takımlarımız iki farklı araç hazırlıyor. Sancar Takımı’nın yapımını üstlendiği elektrikli otomobillin, motor sürücüsünü yerli bir şekilde gerçekleştirdik. Atak Takımımız ise bu sene bir ilk olarak Hidromobil Yarışlarına katılacak. Bunun için de hidromobil ile çalışacak araç yapıyoruz. Bu aracımız hidrojen gazından elektrik üretecek. Her sene olduğu gibi bu sene de oldukça iddialıyız. Üniversitemizi en güzel şekilde temsil ederek dereceyle döneceğimize eminiz” şeklinde konuştu.

Alternatif Enerjili Taşıtlar Topluluğu bünyesindeki Hacıwatt Takımı Kaptanı Hilal Bukre Doğu, bu yıl takım olarak Elektromobil ve Robotaksi Binek Otonom Araç yarışlarında yer alacaklarını söyleyerek, “Bu sene elektromobil aracımıza, mekanik olarak süspansiyon sistemleri ekliyoruz. Amacımız verimlilik olduğu için daha hafif araç üretiyoruz. Daha yenilenebilir olmasını sağlamak amacıyla ise kabuğumuzda revizyona gidiyoruz. ‘Tamamen yerli ve öğrenci işi’ sloganımızla tasarımları ve yazımları yüzde 100 ekibimizin emeğiyle oluşan yerli motor sürücüsü de yapıyoruz. Otonom aracımızda ise kendi kendine sürüş yönetebilen ve belli kurallara uyan bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Burada da oluşturduğumuz yazılım ve program sayesinde daha verimli ve efektif bir araç hedefliyoruz” dedi.