Bursa’da ulaşım stratejileri masaya yatırıldı

Bursa’nın ulaşım geleceği, “Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı ve Geleceğin Ulaşım Modelleri Değerlendirme Toplantısı”nda ele alındı.

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2024 15:14
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2024 15:14

Bursa’nın ulaşım geleceği, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde (AKKM) düzenlenen Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı ve Geleceğin Ulaşım Modelleri Değerlendirme Toplantısı’nda ele alındı.

Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında düzenlenen toplantıya, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, eski Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker, Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy başta olmak üzere, alanında uzman isimler katıldı. Kentin sürdürülebilir ulaşım stratejileri masaya yatırıldı.

Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında düzenlenen toplantıda konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “16-22 Eylül tarihleri arasında tüm Avrupa’da olduğu gibi kentimizde de SKUP Türkiye projesi çatısı altında kutlanan Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında düzenlediğimiz Bursa Sürdürülebilir Ulaşım Çalışmaları Değerlendirme Toplantımıza hoş geldiniz. Bugün, hep birlikte Bursa’nın geleceğine, sürdürülebilir bir ulaşım anlayışına doğru önemli bir adım daha atmak üzere bir aradayız. Bu toplantıyı, kentimizin en temel sorunlarından biri olan ulaşımı, geleceğin sürdürülebilir modelleriyle buluşturma yolundaki çalışmalarımızı değerlendirmek ve siz değerli katılımcıların önerileriyle yol haritamızı daha da güçlendirmek amacıyla düzenliyoruz.” dedi.

“SÜRDÜRÜLEBİLİR ULAŞIM YAŞANABİLİR BİR KENT OLMANIN TEMEL UNSURUDUR”

Ulaşımın sadece bir yerden bir yere gitme  olmadığını belirten Başkan Bozbey, “Sürdürülebilir ulaşım çözümleri geliştirmek, yaşanabilir bir kent olmanın en temel unsurlarından biridir. Dünya hızla değişiyor, şehirler genişliyor, nüfuslar artıyor; biz de bu değişimin gerisinde kalmamalı, ulaşım modellerimizi modern çağın gerekliliklerine uygun şekilde geliştirmeliyiz. Ulaşım, sadece bir yerden bir yere gitmek değildir. Ulaşım, insanlara bir arada olma, işlerine ve okullarına rahatça ulaşma, kent içinde sosyal yaşama aktif bir şekilde katılma imkanı sunar. Sürdürülebilir ulaşım ise bunu çevreyi koruyarak, ekonomiye katkı sağlayarak ve bireylerin hayat kalitesini artırarak yapar. Modern kentlerde artık çevre dostu, enerji verimliliği yüksek, karbon salınımını en aza indiren ulaşım çözümleri tercih ediliyor. Bugün dünyanın pek çok gelişmiş kenti, sürdürülebilir ulaşımda öncülük ediyor. Örneğin Kopenhag, bisiklet yollarının yaygınlığı ve bisiklet kullanımının teşvikiyle çevre dostu bir ulaşım kenti haline gelmiştir. Bisikletlerin kent içi ulaşımda ana araç olarak kullanılması, hava kirliliğini azaltmakla kalmamış, aynı zamanda sağlıklı bir yaşam kültürünü de yerleştirmiştir. Yine Amsterdam bu konuda liderdir. Kentin ulaşım politikası, herkesin istediği yere güvenli ve kolay bir şekilde ulaşmasını sağlarken, çevreye olan zararı minimumda tutmayı amaçlıyor. İsveç’in başkenti Stockholm ise toplu taşımada sürdürülebilirliği ön plana çıkararak, elektrikli otobüsleri ve raylı sistemleri tercih etmiştir. Kentte, her vatandaşın en fazla 300 metre yürüme mesafesinde bir toplu taşıma aracı bulması sağlanmıştır. Bu örnek, herkesin ulaşılabilir bir kentte nasıl yaşayabileceğini ve çevreci ulaşım modellerinin toplumsal refahı nasıl artırabileceğini açıkça gösteriyor.” Diye konuştu.

“SADECE BUGÜNÜ DEĞİL,GELECEĞİ DE DÜŞÜNÜYORUZ”

Avrupa’da ulaşım kenti olarak kabul edilen vizyonu Bursa’da hayata geçirmeyi hedeflediklerini dile getiren Başkan Bozbey,

“Kentimizde toplu taşımanın kullanımını teşvik etmek, raylı sistemleri genişletmek ve bisiklet yollarını yaygınlaştırmak için çalışıyoruz. Kentsel ulaşımı daha çevreci, ekonomik ve kolay hale getirmek adına filomuzu yeniliyoruz. Ulaşım projelerimizi hayata geçirirken, sadece bugünü değil, geleceği de düşünüyoruz. Bursa’da otobüs, tramvay ve bisiklet gibi alternatif ulaşım modellerini yaygınlaştırarak, karbon ayak izimizi azaltmayı ve geleceğe daha temiz bir şehir bırakmayı hedefliyoruz. Bursa, büyüyen nüfusu ve hızla gelişen altyapısıyla yıllarca ulaşımda birçok zorlukla karşı karşıya kalan bir kent oldu. Zamanla yapılmayan birçok şey bugün karşımızda büyük bir sorunlar yumağı olarak duruyor ne yazık ki. Bu zamana kadar yaşadığımız sorunların temelinde plansızlık, plan dışı kaçak yapılaşma ve kentin öngörülemeyen hızlı büyümesi de pek çok sorunu çözümsüz hale getirmiştir. Kentin mevcut yapısına göre değil, gelecekte yaşanabilecek modern bir kent oluşturabilmek için, 2050 yılı gelişimini hedef alan Çevre Düzeni Planı çalışmalarına başladık. Bursa’mızın mekansal gelişim planını yeniden kurgulayarak, sorunları temelden çözen bir anlayışla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sürdürülebilirlik ilkelerini ortak akılla uygulayan, tarihi, kültürel ve doğal mirasa saygılı, dirençli, yenilikçi, yaşanabilir, mutlu ve yeşil bir şehir hayalimizi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Sürdürülebilir bir kent oluşturmak adına yenilikçi çözümleri benimsemek zorundayız. Bu sebeple Nisan ayından bu yana, ulaşım alanında birçok yeni projeyi hayata geçirdik ve sürdürülebilir ulaşım adına önemli adımlar attık. Göreve geldiğimiz günden itibaren, toplu taşıma sistemimizi güçlendirme çalışmalarımıza hız verdik. Kentin her bölgesine yayılmış bisiklet yolları ve mikro mobilite çözümlerinin geliştirilmesi de bu dönemde üzerinde en çok durduğumuz konuların başında geliyor. Bisiklet kullanımını artırarak, hem çevreyi korumayı hem de trafik yükünü azaltmayı hedefliyoruz. Ayrıca, Bursa’mızın farklı bölgelerinde elektrikli scooter ve bisiklet kiralama istasyonlarını yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Bu sayede, kısa mesafeli yolculuklar için çevre dostu çözümler sunmuş olacağız.” şeklinde konuştu.

“BURSA’MIZI METROBÜS İLE TANIŞTIRACAĞIZ”

Ulaşım sisteminin kusursuz işlenebilmesi için belli başlı temel ilkelerin olduğunun altını çizen Başkan Bozbey, “Herkes toplu taşıma araçlarına hızlı ve güvenli şekilde erişebilmelidir. Fosil yakıtların yerine yenilenebilir enerji kaynakları kullanılmalı, elektrikli araçlar ve bisiklet gibi çevreci ulaşım modelleri desteklenmelidir. Ulaşım sistemleri zaman ve enerji kaybını en aza indirmelidir. Farklı ulaşım araçları arasında kusursuz bir entegrasyon sağlanarak, vatandaşlar bir noktadan diğerine kesintisiz bir şekilde geçiş yapabilmelidir. Bursa'yı örnek bir ulaşım kenti yapma yolundaki hedefimiz, bu ilkeler doğrultusunda şekillenecek. Hedefimiz; Bursa’da yaşayan herkesin, sosyal, ekonomik ve çevresel açıdan sürdürülebilir bir ulaşım sistemi ile güvenli, rahat ve keyifli bir yaşam sürebilmesidir. Toplu ulaşım sisteminin entegre ve ulaşılabilir hale getirilmesi için öncelikle kentli hareketlerini ve ihtiyaçlarını belirleyebilmek amacıyla Ulaşım Master Planı’na yoğunlaştık. Bursa’yı sadece bugünün değil, yarının ihtiyaçlarına da yanıt verebilecek bir kent haline getirmek için sürdürülebilir ulaşım çözümleri geliştiriyoruz. Özellikle mikro mobilite ve akıllı ulaşım sistemleri, toplu taşıma araçlarının gerçek zamanlı takibini sağlayan mobil uygulamalar ve şehir içi akıllı trafik yönetim sistemleri üzerine çalışıyoruz. Bu sistemler sayesinde trafikteki yoğunluğu azaltmayı ve yolculuk sürelerini kısaltmayı hedefliyoruz. Bursa’da herkes artık yürüme mesafesinde toplu ulaşıma ulaşabilsin diye öncelikle Bursa’mızı metrobüs ile tanıştıracağız. Raylı sistem ağı genişleyecek, Geçit-Mudanya arası metrobüs hattı oluşturulacak. Emir Sultan-Teleferik, Arap Şükrü-Tophane, Altıparmak-Devlet Hastanesi, Arabayatağı-Mimar Sinan arasında füniküler hattı planlamaktayız. Kentimizin güney ve kuzey hattında alternatif bulvarlar ve bisiklet yolları oluşturacağız. Yaya öncelikli bir kent hedefimizin ilk durağı da Heykel olacak.  Bugün burada toplanmamızın en önemli amacı ise, bu süreçte yalnızca bizim yürüttüğümüz projeleri değil, sizin fikirlerinizi ve önerilerinizi de dinleyerek, katılımcı bir ulaşım politikası geliştirmek. Ulaşım sorunu, tek başına bir yönetim politikasıyla çözülemez; bu sorun, sizlerin katkılarıyla, ortak bir akılla çözülebilir. Üniversitelerimizden aldığımız bilimsel destek, sivil toplum kuruluşlarımızın yapıcı eleştirileri ve vatandaşlarımızın ihtiyaçları, bu süreçte en önemli kılavuzumuz olacak. Bugünkü toplantımızda sürdürülebilirlik, mikro mobilite ve geleceğin ulaşım modelleri konularında değerli sunumlar dinleyeceğiz. Bu sunumlar, ulaşım sorunlarına çözüm üretme noktasında önemli bir adım olacak. İnanıyorum ki, sizlerin katkılarıyla Bursa’yı daha yeşil, daha erişilebilir, daha sürdürülebilir bir şehir yapma hedefimize birlikte ulaşacağız. Bursa’nın ulaşım altyapısını geleceğe hazırlarken, bu kentin her bireyine daha konforlu, çevre dostu ve hızlı ulaşım çözümleri sunmaya devam edeceğiz.” Dedi.