Bursa’da tarihi atmosferde unutulmaz lezzet

Kış aylarının vazgeçilmezi, soğuk günlerin sıcak dostu Salep, geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez içeceklerinden biri olarak tüketiliyor. Kalsiyum desteği sağlayarak kemik sağlığını destekleyen manda sütüyle yapıldığınsa ise tadına doyum olmayan bir lezzete dönüşüyor. Irgandı Kafe’nin işletmecisi Keriman Yıldız, tarihi Irgandı Köprüsü’nde misafirlerine bu eşsiz deneyimi sunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.11.2024 13:01
Haber Güncellenme Tarihi: 09.11.2024 13:01

1442 yılında İpek Yolu üzerine yapılan dünyanın ilk çarşılı köprüsü olarak bilinen tarihi Irgandı Köprüsü’nün üzerine, altında yer alan iki mahzende dillendirilen ipeklerin ticareti yapılsın diye inşa edilen dükkanlar şimdi ziyaretçilerine farklı deneyimler yaşatıyor.

KIŞIN SOĞUK YÜZÜNÜ UNUTTURACAK

Kış aylarının vazgeçilmezi olan salep, Irgandı Kafe’de başka bir lezzet olarak sunuluyor. Salep ve manda sütü birleştiğinde, bir kış klasiği olmaktan çok daha fazlasına dönüşüyor. Irgandı Kafe’nin işletmecisi Keriman Yıldız’ın kendi elleriyle hazırladığı ‘Manda Sütü’yle yaptığı salep, sadece vücudunuza değil, aynı zamanda zihninize de iyi gelecek, tarihin kalbinde kışın soğuk yüzünü unutturacak.

KEŞFEDENLERİN VAZGEÇİLMEZ ADRESİ

Tarihi Irgandı Köprüsü üzerinde içinizi ısıtacak eşsiz bir lezzet Manda Sütü ile salep, burayı keşfedenlerin vazgeçilmez alışkanlıklarından biri haline geldi. Üniversite öğrencilerinin, annesi ve ablası olan Keriman Yıldız, 12 yıl önce devraldığı Irgandı Kafe’de 5-6 yıldır salebi manda sütüyle yapmaya başladı.

‘SALEBİMİZ ÇOK SEVİLİYOR’

Lezzetten hiçbir zaman taviz vermediklerini belirten Yıldız, “ Her zaman salep yapıyorduk. Daha sonra eşim ‘inek sütü yerine sanda sütüyle yapalım daha güzel olur’ dedi. Biz de Balıkesir ve Mustafa Kemal Paşa’nın Karaoğlan Köyü’nden aldığımız manda sütüyle salebimizi yapıyoruz. Karaoğlan Köyü manda sütü ile biliniyor.  Bizim de salebimiz çok seviliyor. Lezzette asla taviz vermiyoruz. En çok önemsediğimiz şey ürünlerimizin lezzeti. Irgandı Köprüsü’nün yanı sıra Doyuran Kebap Salonu ve Döner Salonumuz var. Lezzetimiz yıllandı. Daimi müşterilerimiz var.  Güzel bir hizmet sağlayınca, güzel karşılıklar da alıyoruz.  Manda sütümüzün yanı sıra doğal erik suyu, ev yapımı limonata, portakal suyu gibi doğal içecekler hazırlıyorum. Manda sütüyle salebin yanı sıra mantım da çok talep ediliyor. Burada sunduğumuz tüm ürünlerimizi kendi ellerim ile yapıyorum. Buraya öğrenciler geliyor. Onlar da çok seviyor.  Buraya ders çalışmaya geliyorlar. Burası yoğun olmadığı günlerde sessiz sakin bir yer oluyor. Birlikte güzel sohbet ediyoruz. Samimi bir ortam oluyor.” şeklinde konuştu.

ŞEHRİN MERKEZİNDE ŞEHİRDEN UZAK

Tarihi Irgandı Köprüsü’nün yeteri kadar turizm açısından gelişmemiş olduğunu ifade eden Yıldız, “Bursa gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yer almasına rağmen yoğun bir turist ağırlamıyor. Tur firmaları burada yeteri kadar zaman ayıramıyor. Otopark sorunu olduğu için yalnızca bir durak olarak görülüyor. Bursalılar da maalesef yeteri kadar buraya ilgi duymuyor. Yabancı ve yerli turistlerden daha fazla talep görüyoruz. Dünyada olan dört köprüden biri aslında, şehrin merkezinde şehirden uzak bir mola yeri, ulaşımı kolay ve araç gürültüsünün olmadığı bir yer. Akan su sesiyle insanın içini rahatlatan bir mekan. Herkesin burayı mutlaka ziyaret etmesi gerekiyor.” dedi.