2011 yılından bu yana gayrimenkul sektöründe edindikleri deneyim ve tecrübeleriyle sektöre yön veren İlker Korkmaz ve Furkan Başaran, şu anda kendi gayrimenkul firmaları olan Resital Vizyon Gayrimenkul ile güvenli hizmet sunmaya devam ediyor.
Gayrimenkul piyasasıyla ilgili değerlendirme yapan Furkan Başaran, mevcut durumu “Piyasayı kötü olarak değerlendirmiyoruz. Farklı ürünler mevcut ve şu anda 3 milyona kadar olan konutlara ciddi bir ilgi var.” dedi.
Başaran, yüksek faiz oranlarına rağmen kredi çekildiğini ve insanların bu dönemde borçlanarak ev sahibi olma yoluna gittiğini söyledi. Konut satışlarının, arazi satışlarından daha hızlı olduğunu vurgulayan Başaran, şu anki piyasa koşullarında talep olmasına rağmen fiyatların yüksek olduğunu ifade etti.
KONUTLAR ARTIK YATIRIM ARACI DEĞİLKonutun artık yatırım aracı olmaktan çıktığını dile getiren Başaran, “Eskiden piyasa sürekli artıyordu, fakat şu anda yükseliş yok. İnsanlar, mallarını ederine satınca piyasanın gerilediğini düşünüyorlar ama aslında konutlar şu anda normal değerinde satılıyor.” dedi.
İlker Korkmaz, kiracılar ve ev sahipleri arasındaki ilişkiyle ilgili olarak, şu anki yüzde 25'lik zam sınırının önemine dikkat çekti.
Korkmaz, kiracının ev sahibini mağdur etmemesi ve kendi oturmak istemediği sürece evden çıkarılamayacağını belirtti. Kira artışlarının TEFE ve TÜFE’ye göre belirlendiğini söyleyen Korkmaz, kira kontratlarının genellikle 10 yıllık olduğunu ve bu süre sonunda yenilendiğini belirtti.
Ayrıca, kiracıların sadece kendi ikamet ettikleri şehirde başka bir konutları yoksa, ev sahibi tarafından çıkarılmalarının mümkün olacağını ekledi.
Suriyelilerin Türkiye'den geri dönmeye başlamasıyla birlikte, gayrimenkul piyasasında büyük bir değişim bekleniyordu. Ancak, konut satışları ve kira bedellerinde beklenen düşüş yaşanmadı. Furkan Başaran, bu süreçte Suriyelilerin ikamet ettiği belli başlı bölgelerde boşalan evlerin daha uygun fiyatlarla kiralanabileceğini belirtse de, bu etkinin geçici ve bölgesel olacağını söyledi.
Başaran, “Geri dönmeyi düşünen Suriyeliler, konut satışlarında rekabet yaratabilir, ancak bu düşüş yalnızca o bölgelerde ve kısa süreli olur.” diye konuştu.
KUZEY KIBRIS'A İLGİ ARTTITürkiye’den yurt dışına yapılan gayrimenkul yatırımlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Başaran, Kuzey Kıbrıs’a olan ilgiyi artıran faktörleri sıraladı. Başaran, Kıbrıs’taki kira gelirlerinin pound üzerinden yapılmasının, inşaat firmalarının sunduğu maddi kolaylıkların ve peşinatsız ödeme planlarının yatırımcıları cezbettiğini söyledi. Ayrıca, Kıbrıs'ta gayrimenkul yönetim şirketlerinin kiraya verme ve mülk yönetimi sağladığını, bu sayede yatırımcıların döviz bazında kira geliri elde ettiğini belirtti. Türkiye’deki yüksek vergilerin de yatırımcıları Kıbrıs gibi yurt dışı piyasalarına yönlendirdiğini ifade etti. Başaran, Türkiye’deki yabancıya satış oranlarının ciddi şekilde düştüğünü ve gayrimenkul piyasasında yüzde 50 azalma yaşandığını söyledi.
SORUN BİLGİSİZLİKİlker Korkmaz, gayrimenkul sektöründeki en büyük sorunun bilgisizlik olduğunu vurguladı. "Bu sektörde çok fazla bilgisiz insan var. Arsa satışı yapıyorsanız imar durumu hakkında, daire satışı yapıyorsanız kat ittifakı ve kat mülkiyeti farklarını bilmek zorundasınız. Sektörde nitelikli bir iş yapılıyor ancak niteliksiz kişiler tarafından gerçekleştiriliyor." şeklinde konuştu.