Mudanya Belediyesi enerji kaynaklarına yatırım yaparak hem çevreyi korumayı hem de yenilenebilir enerji kullanımını artırmayı amaçlıyor. Bu kapsamda tarım dışı alanda yapılması planlanan Güneş Enerji Santrali (GES) Projesi'nin lisanssız enerji üretim başvurusu onay aldı.
Mudanya Belediyesi’ni temsilen başvuru sürecini yürüten Meclis Üyesi Güven Günsan, konu ile ilgili açıklamada bulunarak başvurularının olumlu sonuçlandığını söyledi.
Günsan, Mudanya'nın Küçükyenice Mahallesi'nde belediyeye ait bir araziye güneş enerjisi santrali kurmak için çalışmaların başlayacağını ifade etti.
Günsan, Mudanya Belediye Meclisi'nde projenin son durumu hakkında bilgi vererek tesisin kurulmasıyla yıllık 82 ton karbondioksit salınımının engelleneceğini ve 7 bin 333 ağacın yok olmasının önüne geçileceğini belirtti.
Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, mevzuat gereği Lisanssız Enerji Üretim Yetkisi ile enerji üretiminin ve satışının yapılabileceğini söyledi.
Güneş Enerji Santrali (GES) kurmak isteyenlerin, tükettikleri enerjinin iki katı kapasitesinde santral kurma hakkına sahip olduklarını ifade eden Dalgıç, bu yetkiyle sıfır karbon hedefi doğrultusunda üç yıl içinde GES kurma hakkı elde ettiklerini belirtti. Belediyenin yıllık 1 milyon 200 bin kilowatt/saat enerji tüketiminin tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı planladıklarını ifade eden Başkan Dalgıç, tesisin kurulu gücünün 1375 MWp olacağını ve yıllık 2 milyon 62 bin kilowatt/saat enerji üreteceğini aktardı.
EK GELİR ELDE EDİLECEKAyrıca, yatırım maliyetinin yaklaşık üç yıl içinde geri kazanılmasının beklendiğini vurgulayan Dalgıç, üretilecek enerjinin iki katı kadar enerji üretileceğini ve artan enerjinin dağıtım sistemine satılarak ek gelir elde edileceğini ifade etti. Projeyi hayata geçirmek için üç yıl süresinin bulunduğunu belirten Başkan Dalgıç, bu tesisin sürekli gelir elde edilecek sürdürülebilir bir yatırım olacağını sözlerine ekledi.