Bursa’da Mısır ile ihracat ve yatırım fırsatları üzerine seminer

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Mısır ile ihracat ve yatırım fırsatları üzerine bir seminer düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2024 11:36
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2024 11:36

BTSO, Ticaret Bakanlığı'nın hedef ülkelerine yönelik bilgilendirme toplantıları düzenliyor.

Dünya genelinde 60'tan fazla ülkede ihracat ve yatırım fırsatlarını araştıran BTSO, son olarak ‘Mısır ile İhracat ve Yatırım Fırsatları’ başlıklı bir seminer düzenledi.

Mısır Tam Yetkili Bakan Ticari Konsolos Aly Mohamed Basha’nın katılımıyla düzenlenen seminere iş dünyası temsilcileri katılım sağladı.

‘HEDEFİMİZ, DÜNYA GENELİNDE DAHA FAZLA PAZARA ULAŞMAK’

Seminerde konuşan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Koçaslan, ‘İhracatta geldiğimiz nokta önemli ancak bununla yetinmiyoruz. Hedefimiz, dünya genelinde daha fazla pazara ulaşmak ve Bursa’nın ihracatçı kimliğini daha da ileri taşımaktır. Bu amaçla, son dönemde birçok ülke ile ticaret potansiyelimizi geliştirecek toplantılar gerçekleştirdik. Dost ve kardeş ülke Mısır da ihracat stratejimizin önemli bir parçasıdır.  Mısır, ülke sınırlarının dışında, ayrıca ihracatçılarımız için Afrika ve Orta Doğu’ya açılan kapıdır. Ülkemizin 2023 yılında Mısır’a gerçekleştirdiği ihracat 3,3 milyar dolar olarak gerçekleşirken, iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi ise yaklaşık 7 milyar dolar düzeyindedir. Son 5 yılda Mısır’ın ilk 5 ticaret ortağı arasında yer alan Türkiye’nin Mısır ile ticaret hacmi, Sayın Cumhurbaşkanımızın gösterdiği hedef doğrultusunda 15 milyar dolar olarak belirlenmiştir. Türkiye’nin ihracat üssü Bursa olarak bizler de bu hedefe en yüksek düzeyde katkı sağlamak istiyoruz.

“Mısır’dan ithalatımızda ise sırasıyla plastik ve mamulleri, demir çelik ürünleri, inorganik kimyasallar, mineral yakıtlar ve mineral yağlar yer aldı. 2023 yılında Mısır gibi önemli bir pazara gerçekleştirdiğimiz ihracat 139 milyon dolar, toplam dış ticaret hacmimiz ise 230 milyon düzeyinde. Bu rakamları kesinlikle yeterli bulmadığımızı özellikle ifade etmek istiyorum. Bugünkü buluşmamızın Mısır ile ticaretimizin gelişmesine ivme kazandıracağına ve şehrimiz ile Mısır arasındaki ticaret köprülerini güçlendireceğine inanıyorum.’ İfadelerini kullandı.

Mısır Tam Yetkili Bakan Ticari Konsolos Aly Mohamed Basha, ülkenin 115 milyonluk nüfusu ile büyük ve dinamik bir iç pazara sahip olduğunu, ayrıca serbest ticaret anlaşmaları ile 2 milyarlık bir pazara erişim imkanı sağladığını belirtti. Mısır ekonomisinin 2023 yılında yüzde 3,8 büyüme kaydettiğini söyleyen Basha, Türkiye ve Mısır arasındaki ticari ilişkilerin potansiyeli, ihracat ve yatırım fırsatları hakkında açıklamalarda bulundu.

Seminere katılan Cihan Aktaş, BTSO’nun dış ticareti artırmaya yönelik hayata geçirdiği proje ve çalışmaların firmalara önemli katkılar sağladığını söyleyerek firmaların küresel ekonomide yaşanan değişim ve dönüşüme ayak uydurması ve dünyaya açılması gerektiğini belirtti. Aktaş, ‘Bu çerçevede BTSO tarafından düzenlenen Mısır ülke tanıtım toplantısının tüm firmalar için çok faydalı olduğunu düşünüyorum.’ açıklamasında bulundu.

Mustafa Ünal ise ‘Ülkedeki potansiyel fırsatlara ilişkin değerli bilgiler aldık. Tekstil, ev tekstili, plastik ve inşaat malzemeleri gibi sektörlerde ihracat için fırsatlar olduğunu öğrendik. Mısır’a ihracat konusunda iş dünyamızın önünde aydınlık bir yol olduğunu düşünüyorum. İhracatımızı ne kadar artırırsak, ülkemizin geleceğine o kadar umutla bakarız.’ Dedi.