Bursa’da kestane sezonu başladı, fiyatlar cep yakıyor

Kışın gelmesiyle birlikte sokakları saran kestane kokuları, kestanenin başkenti olarak bilinen Bursa’da tezgahları da hareketlendirdi. Ancak bu sene kestane fiyatları cep yakıyor. Bursa’nın en eski kestanecilerinden Bekir Aydemir, konuyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2024 10:02
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2024 10:02

40 yıldır Cumhuriyet Caddesi’nde babasından devraldığı kestane arabasında satış yapan Aydemir, bu yıl kestane rekoltesinin düşük olduğunu belirtti.

“Havalar beklenildiği gibi gitmediği için bu sene kestane az oldu. İri kestane bulmak zor, bulunsa da fiyatı yüksek oluyor.” ifadelerini kullanan Aydemir, gal arısının kestane üretimini olumsuz etkilediğini de hatırlattı.

“Gal arısı, bazı bölgelerde kestane hasadının yüzde 80’ini etkiliyor. Kuraklık da verimi ciddi şekilde düşürdü.” dedi.

KESTANEDE ZAM YOK

Kestane toplamanın zahmetli bir iş olduğunu vurgulayan Aydemir, “Kestane fiyatları yüksek diye şikayet edenler var ama toplaması gerçekten maliyetli. Bugün bir işçinin günlük maliyeti 3-4 bin TL arasında değişiyor.” dedi.

Fiyatlarda artış olmadığını belirten Aydemir, “Geçen yılki fiyatlardan satıyoruz; çiğ kestane 250 TL, pişmiş kestane ise 700 TL’den alıcı buluyor.” dedi.

SOBANIN LEZZETİ BİR BAŞKA

Kış sezonu yoğunluğunun henüz başlamadığını ifade eden Aydemir, Bursa halkının kestaneye talebinin standart olduğunu, hareketliliğin genellikle yerli ve yabancı turistlerin gelmesiyle arttığını söyledi.

Sobada pişen kestanenin lezzetinin başka bir şeyde bulunmadığını belirten Aydemir, tavada ve fırında yapılan kestanenin de çok lezzetli olduğunu ekledi.