40 yıldır Cumhuriyet Caddesi’nde babasından devraldığı kestane arabasında satış yapan Aydemir, bu yıl kestane rekoltesinin düşük olduğunu belirtti.
“Havalar beklenildiği gibi gitmediği için bu sene kestane az oldu. İri kestane bulmak zor, bulunsa da fiyatı yüksek oluyor.” ifadelerini kullanan Aydemir, gal arısının kestane üretimini olumsuz etkilediğini de hatırlattı.
“Gal arısı, bazı bölgelerde kestane hasadının yüzde 80’ini etkiliyor. Kuraklık da verimi ciddi şekilde düşürdü.” dedi.
Kestane toplamanın zahmetli bir iş olduğunu vurgulayan Aydemir, “Kestane fiyatları yüksek diye şikayet edenler var ama toplaması gerçekten maliyetli. Bugün bir işçinin günlük maliyeti 3-4 bin TL arasında değişiyor.” dedi.
Fiyatlarda artış olmadığını belirten Aydemir, “Geçen yılki fiyatlardan satıyoruz; çiğ kestane 250 TL, pişmiş kestane ise 700 TL’den alıcı buluyor.” dedi.
Kış sezonu yoğunluğunun henüz başlamadığını ifade eden Aydemir, Bursa halkının kestaneye talebinin standart olduğunu, hareketliliğin genellikle yerli ve yabancı turistlerin gelmesiyle arttığını söyledi.
Sobada pişen kestanenin lezzetinin başka bir şeyde bulunmadığını belirten Aydemir, tavada ve fırında yapılan kestanenin de çok lezzetli olduğunu ekledi.