Soğuk havaların gelmesiyle birlikte, vatandaşlar grip ve soğuk algınlığından korunmak için aktarların yolunu tuttu. Özellikle, kış çaylarına olan ilgi büyük bir artış gösterdi. Ihlamur, zencefil, tarçın, adaçayı gibi bitkilerin karışımından yapılan kış çayı, soğuk havalarda bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak isteyenler tarafından tercih ediliyor.
Aktar Cihan Özdemir, kış çaylarının taze olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu yıl kış çaylarının kilosunun 500 TL olduğunu belirtti. İki yıl önce 300-350 TL arasında satılan kış çayları, geçtiğimiz yıl 400 TL’ye yükselmişti. Özdemir, kış çaylarında yer alan başlıca bitkilerin ıhlamur, ada çayı, zencefil, tarçın, karanfil, zerdeçal, hatmi çiçeği, papatya, meyan kökü ve ebegümeci olduğunu söyledi.
Doğru miktarda kullanıldığında iyileştirici etkisi olan kış çaylarının aşırı kullanımı ise zararlı olabiliyor. Özdemir, kış çayını tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle açıkladı: "1 çorba kaşığı kış çayını, 2-3 bardak suyla kaynatıp 10 dakika dinlendirdikten sonra 2-3 bardak içilmesi tavsiye edilir. 150-200 gramlık paketlerde satılan kış çayı, bir ailenin 2 haftalık ihtiyacını karşılayabilir. Kış aylarında toplamda 6-7 paket kış çayı, rahat bir sezon geçirmeyi sağlar."
Tüketicilere taze ve kaliteli ürün alırken dikkat etmeleri gerektiğini belirten Özdemir, bitkilerin renginde solukluk, nemlenme, kararma gibi durumlar varsa bu ürünlerin alınmaması gerektiğini söyledi. "2-3 yıllık raf ömrünü tamamlamış bitkiler kış çayında kullanılabilir. Tüketiciler, gözle kontrol ederek ve internetten ürün görsellerine bakarak bu tür bitkileri ayırt edebilirler" dedi.