Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Gıda ve Tarım Uzmanlık Grubu tarafından düzenlenen "Gıda ve Tarımın Geleceği" zirvesi, BUSİAD Evi Toplantı Salonu'nda yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. İki oturum halinde düzenlenen zirve, gıda ve tarım sektörünün stratejik önemine dikkat çekerek yeni yaklaşımlar geliştirilmesi gerekliliğini vurguladı.
Zirvenin açılışında konuşan BUSİAD Gıda ve Tarım Uzmanlık Grubu Sorumlusu Lale Yıldız, bu etkinliğin BUSİAD’ın “Sanayi, Tarım ve Turizm ile Gelişen Bursa” vizyonunun bir yansıması olduğunu belirtti. Yıldız, tarım ve gıda sektörünün iklim değişikliği, hızlı nüfus artışı ve sınırlı doğal kaynaklar gibi zorluklarla karşı karşıya olduğunu ifade ederek, bu alanda teknoloji ve yenilikçi çözümlerin önemine değindi. "Bu tür çığır açıcı çalışmalar bize büyük umutlar da veriyor" diyen Yıldız, zirvenin katılımcılara yeni ufuklar açmasını umduğunu belirtti.
Zirvede, Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş da söz aldı. Durmuş, Türkiye'de insanların büyük bir kısmının yeterli gıdaya ulaşamadığını ve gıda fiyatlarının artmaya devam ettiğini vurguladı. "Sorunlardan ziyade çözümleri konuşmak için buradayız" diyen Durmuş, Bursa'nın gıda sanayinin başkenti olarak bu alanda önemli mesajlar vermesi gerektiğini ifade etti.
GİRİŞİMCİLİK VE DİJİTALLEŞME ÜZERİNE TARTIŞMALARZirvenin “Gıdanın Geleceğinde Girişimcilik” başlıklı oturumunu yöneten İmpact Hub İstanbul Kurucu Ortağı Ayşe Sabuncu Saraçlar, girişimcilerin yenilikçi çözümler geliştirmesinin önemine dikkat çekti. Biolive Kurucu Ortağı Duygu Yılmaz, zeytin çekirdeğinden plastik üretimi yapma hikayesini paylaşırken, Nanomik Biotechnology Kurucu Ortağı Buse Berber Örçen de geliştirdikleri biyolojik koruyucularla ilgili deneyimlerini aktardı.
Diğer bir oturumda ise Feyz Çiftliği Kurucusu Sencer Solakoğlu, tarımda dijitalleşmenin ve verimliliğin artırılmasının gerekliliğini vurguladı. Solakoğlu, tarımdaki belirsizliklerin aşılması için gastronomi alanında atılımlar yapılması gerektiğini dile getirdi. "Kırsalda kalkınmadığımız sürece rekabetçi olamayız" diyen Solakoğlu, genç çiftçi istihdamının artırılması gerektiğine de dikkat çekti.
May Tohum Eş Başkanı Yusuf Yormazoğlu, tarımın evreleri hakkında bilgi vererek ata tohumunun önemine dikkat çekti. Yormazoğlu, eski lezzetlerin günümüzde kaybolduğunu belirterek, "Dalından toplayıp yediğimiz ürünleri kaybettik" dedi. Doktar Kurucu Ortağı Selim Üçer ise, tarımda dijitalleşmenin dünya genelinde oldukça düşük seviyelerde olduğunu ifade etti.
Zirvenin kapanışında BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, Bursa'nın gelişen bir şehir olması için sanayi, tarım ve turizm alanlarında yeşil, dijital ve toplumsal dönüşümün gerekliliğine vurgu yaptı. Küçükkayalar, "1961’de ilk OSB’ye pilotluk yapan Bursa, dönüşüme de pilotluk yapabilecek yeterliliğe sahiptir" dedi.
Etkinlik, konuşmacılara "ÇEK Kır Çiçekleri Okusun Diye" kampanyasına adlarına yapılan bağış sertifikalarının verilmesiyle sona erdi. Zirve, gıda ve tarım sektörünün geleceği hakkında umut verici tartışmaların yapıldığı bir platform oldu.