Bursa’da mart ayının başında pazar tezgahlarında kilogramı bin liradan satılan badem çağlası, Ramazan ayının son haftasına girilirken 400-600 lira aralığına geriledi.
Baharın habercisi olarak bilinen ve bağışıklık sistemini güçlendiren badem çağlası, mart ayının ilk günlerinden itibaren Mersin ve Muğla gibi sıcak bölgelerde hasat edilmeye başlandı. Yüksek fiyatı nedeniyle gramla satılan çağlanın bir kısmı ihraç edilirken, iç piyasada da sınırlı miktarda alıcı buldu.
Nilüfer’deki pazar yerlerinde mart ayının başında bin liradan satılan çağla, arzın artmasıyla birlikte fiyat düşüşü yaşadı. Son aylarda fiyatı yüzde 60’a varan oranlarda gerileyen çağla, kalitesine göre kilogramı 400-600 liradan satışa sunuluyor. Ancak pazarcılar, halen kiloyla alan müşteri olmadığını belirtiyor. Bu nedenle çağla, 250 gramlık paketler halinde 100-150 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor.
Pazardaki bir diğer pahalı ürün ise çilek oldu. Çileğin kilogram fiyatı 150-200 lira arasında değişirken, esnaf üretim arttıkça fiyatların daha da düşeceğini ifade etti.
Besin değerleriyle dikkat çeken badem çağlası, düşük kalorili olması sayesinde kilo kontrolüne yardımcı olurken, C vitamini eksikliklerini gidermeye de destek sağlıyor. Tekli yağ asitleri açısından zengin içeriğiyle kalp ve damar sağlığını koruyucu etkisi bulunan çağla, potasyum sayesinde tansiyonu dengeleyici özellik taşıyor.