Bursa Büyükşehir Belediyesi, Türk edebiyatının önemli isimlerinden Nazım Hikmet’i 123. doğum yılında özel bir etkinlikle andı. Etkinlikte, Nazım Hikmet’in yaşamına ve sanatına ışık tutan özel eşyalar tanıtıldı. Kent hafızasına kazandırılan bu değerli eşyalar, büyük şairin kültürel mirasını gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor. Etkinlikte, Nazım Hikmet’in eserlerinden bölümler okunurken, sanatseverler unutulmaz bir anma programı yaşadı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi Tanıtımı Başkanı Güney Özkılınç,
“Nazım Hikmet için eskiden de tek çabayı Mustafa Bozbey yapmıştı. Bugün bu şehirde Nazım’a yer açan yine Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Bozbey. Bugün Nazım Hikmet’e ait birçok eşyayı kent müzesine kazandırmanın gururunu yaşıyoruz.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey,
‘Bursa’mızın belleğini oluşturan aynı zamanda dünyaya örmek olan Nazım Hikmet’in izlerinin açığa çıkmasına sebep olan ve Nazım’ı daha iyi tanımamıza vesile olan herkese teşekkür ederim. Lise yıllarında onun şiirlerini okuyarak büyüdük. Nilüfer’de başladık. Orada bir kültür evi yaptık. Nazım çınarlığı yaptık. Bu ikisinin birbirini tamamlayan iki kelime olduğunu düşünüyorum. Nazım yılı ilan edelim dedik ve 2025’i Nazım Hikmet yılı ilan ettik. Bu yıl boyunca bu ve bunun gibi çalışmalar devam edecek. Balaban gibi ressamların yetişmesine sebep oluyor. Kooperatif başkanları ile dostluk kurarak şehre değer kattı. Nazım Hikmet’in yaşadığı diğer şehirlerden farklı bir yerde Bursa, Nazım Hikmet’in Bursalı olduğunu söylemek bile mümkündür. Turistlere Nazım’ı anlatmamız gerekiyor. Onlara Bursalı Nazım’ı tanıtmalıyız. Balaban’ı da biz yine Bursalı olarak tam anlamıyla tanımıyoruz. Kent müzesinde durduğumuz bu salon Nazım’ın yargılandığı salondu. Böyle bir kentte yaşıyoruz. Sanatçılarımıza sahip çakmamız gerekiyor. Bu şehrin yöneticilerinin de vatandaşının da bir sorumluluğudur. Balaban’a sahip çıkmamız gerekiyor. Ve Bursa’nın yeteri kadar bilinmeyen sanatçılarına da sahip çıkmamız gerekiyor. Bursalılar kendi kültürünü ve mirasını tanıtmalı. Bizim sanatçılarımıza bizler sahip çıkarak onları gelecek kuşaklara anlatmamız gerekiyor.’ dedi.
Kültür ve sosyal işler başkanı Şafak Baba Pala;
‘Nazım’ın yaşamında Bursa’nın özel bir yeri var. Bu yüzden Bursa’nın Nazım’a sahip çıkması bizleri çok mutlu ediyor. Ben eminim ki bundan sonra da yeni etkinliklerde Bursalılar Nazım’a kucak açmaya devam edecek.